Francisco Franco gyalázása miatt akarta meggyilkolni a spanyol kormányfőt

Francisco Franco gyalázása miatt akarta meggyilkolni a spanyol kormányfőt

Francisco Franco posztumusz meggyalázása miatt Pedro Sánchez spanyol kormányfő meggyilkolásának tervezése és tiltott fegyverek birtoklása miatt első fokon hét és fél éves börtönbüntetésre ítélt egy férfit a központi büntetőbíróság Madridban.

A biztonsági őrként dolgozó, 66 éves Manuel Murillót 2018 novemberében vették őrizetbe a hatóságok, miután közösségi oldalakon és mobiltelefonos üzenőcsoportokban írt arról, hogy megölné a miniszterelnököt, továbbá segítséget is kért a merénylet elkövetéséhez.

Sánchezt le kell vadászni, mint egy szarvast, és kitenni a fejét a kandalló fölé – idézte a sajtó a katalán Terrassa városában élő férfi egyik üzenetét.

Murillo azután kezdte el nyilvánosan tervezgetni a gyilkosságot, miután a 2018 júniusában hatalomra került szocialista kormány bejelentette, hogy egyik első intézkedéseként eltávolíttatja Spanyolország egykori vezetőjének, Francisco Franco tábornoknak a földi maradványait az Elesettek Völgyének bazilikájából.

„Ha kell, odamegyek felfegyverkezve, és leülök Franco sírjára, és ha közelítenek, lövök” – írta a Terrassa Spanyolországért nevű WhatsApp csoportban.

Hírdetés

A bíróság ítélete szerint Murillo üzeneteiben egyre buzgóbban fejezte ki elszántságát, hogy végez a miniszterelnökkel annak érdekében, hogy változást idézzen elő a spanyol politikai helyzetben.

Kijelentései mellett a bíróság veszélyeztető körülményként értékelte, hogy a házkutatáskor a férfi lakásában és autójában összesen húsz fegyvert találtak, amelyből hét típus birtoklása tiltott. Ráadásul Murillo képzett lövész, a helyi sportlövő klub tagja volt.

A bíróság kizárta a pszichés zavart vagy az alkoholos, illetve gyógyszeres befolyásoltságot a fenyegető üzenetek okaként.

A per során a patrióta férfi azzal védekezett, hogy rossz időszakon ment keresztül, sokat ivott és pszichotróp szert szedett, amelyektől hallucinált. Mint mondta, valójában sosem állt szándékában végrehajtani a gyilkosságot, és a bíróságon elnézést kért „állatias” viselkedéséért.

A bíróság megállapítása szerint annak ellenére, hogy Murillónak megvolt az elszántsága, az eszköze és a képzettsége is a merénylethez, nem valószínű, hogy a kormányfő meggyilkolására vonatkozó tervét sikerült volna véghez vinnie.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »