Franciaországban a fertőzéseknek már a felét a brit variáns okozza

A koronavírusnak a korábbinál fertőzőbb brit variánsa okozza a fertőzések mintegy felét Franciaországban – közölte Jean Castex miniszterelnök csütörtök este heti sajtótájékoztatóján. A kormányfő ugyanakkor azt is jelezte, hogy a romló tendencia ellenére a kormány mindent megtesz egy újabb országos lezárás elkerülésére.

A brit variáns aránya múlt héten még csak 36 százalék, az azt megelőző héten pedig még csak 25 százalék volt, ezért a kormány a járványnak egy harmadik hullámától tart.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a százból az a húsz megye kerül „szoros megfigyelés” alá, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya meghaladta a 250-et és „a kórházakban a nyomás a kritikus szintet közelíti”.

Amennyiben a jövő héten tovább romlik a helyzet, március 6-től ezeken a helyeken is hétvégi karantént léptet életbe a kormány.

A húsz érintett megyéhez tartozik a Párizs körüli agglomeráció is, ahol 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut.

Miután a fertőző variáns az északi Dunkerque városában és a francia Riviérán terjed a leginkább, ezen a két helyen a kormány már korábban lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a következő hétvégékre péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig.

Hírdetés

„Az egészségügyi helyet romlása ellenére mindent meg kell tenni az országos lezárás késleltetésére azért, hogy az oltásnak legyen ideje kifejteni a hatását” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy területenként nagyon változó a helyzet, a nyugati Bretagne-ban például az önkormányzati vezetők már a korlátozások feloldását szorgalmazzák.

Jean Castex jelezte, hogy az idősotthonok lakóinak nyolcvan százaléka, a 75 éven felettieknek pedig több mint negyede már megkapta az oltást, s március végéig kétharmaduk be lesz oltva.

A 65 éven felettiek számára április elején kezdődik az oltási kampány, s május közepére minden 50 éven feletti francia megkapja a koronavírus-elleni oltás legalább első dózisát.

Összességében eddig 2,6 millióan kapták meg legalább az első dózist, akiknek a fele már a második dózist is felvette.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 25 403 új esetet jelentettek az előző napi 31 519 után, s az egy héttel ezelőtti 22 ezerhez képest.

A kórházban kezeltek száma szerdához képest csaknem háromszázzal csökkent, de továbbra is magas szinten stagnál: a 25 317 kórházban ápolt fertőzött közül 3430-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma 261-gyel nőtt az elmúlt 24 órában, a járvány kezdete óta több mint 85 ezren vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »