Francia választások: ellentmondásos információk, Le Penék kormányalakítási esélyei csökkentek

Francia választások: ellentmondásos információk, Le Penék kormányalakítási esélyei csökkentek

A Politico brüsszeli és a Le Monde francia lap közlése szerint olyan exit poll felmérések jelentek meg nem sokkal vasárnap este fél nyolc után, amely szerint a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját a szélsőbal nyerte, és Marine Le Pen pártja a Nemzeti Tömörülés „csak” a harmadik legtöbb mandátumot gyűjtötte össze a szélsőbal és Emmanuel Macron francia elnök progresszív koalíciója mögött. Az egyes felmérések egymásnak is ellentmondanak, így lehet még meglepetésben részünk.

A Nemzeti Tömörülés az egy héttel ezelőtt, a választások első fordulóját magabiztosan nyerte. Ha igazak azok az adatok, amelyek szerint végül csak a harmadik helyen szerepel a második fordulóban, az valószínűleg a mainstream sajtó, és a progresszívok és baloldaliak együttműködésének eredménye lehet.

Az ő céljuk ugyanis az volt, hogy mindenáron ellehetetlenítsék és elszigeteljék a Nemzeti Tömörülést, hogy ne tudjon kormányt alakítani.

Egyes exit poll felmérések szerint 250-270 mandátum jut majd Le Penéknek, ami kevesebb, mint az abszolút többséghez szükséges 289 képviselői hely.

Az IFOP exit pollja a (Jean-Luc Mélenchon vezette) szélsőbaloldali koalíciót, az Új Népfrontot hozza ki győztesen, 180-215 közötti mandátumot jósolva nekik. Ezzel egyidőben Macron liberálisainak 150-180 mandátuma lehet, miközben Le Penélnek az IFOP csak 120-150 mandátumot jósol.

Hírdetés

Látva a diametrális eltéréseket az előrejelzések között, egyik forgatókönyvre sem érdemes mérget venni.

Azt azonban érdemes kiemelni, hogy míg Macron megpróbálta a radikális jobboldallal szemben összefogni a progresszívokat és a baloldaliakat, addig a választók mégsem a centristákat (vagyis Macront) támogatták, hanem inkább tömegesen szavaztak át a szélsőbalhoz – vagyis Macron semmiképp sem tudott jól kijönni a dologban.

Egyelőre korai még következményekről beszélni, de ha a szélsőbal győzelme igazolást nyer, az azt jelenti majd, hogy a francia nemzetgyűlés instabil lesz és tagolt, nem lesz benne egyértelmű többségi erő.

Mélenchon nem sokkal este nyolc után felszólította Macront, hogy jelöljön miniszterelnököt a szélsőbaloldali politikai tömb politikusai közül.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »