Fosztogatások kezdődtek több török városban

Fosztogatások kezdődtek több török városban

Elkezdődtek a fosztogatások Törökország földrengéssel sújtott városaiban. A régió több településéről is érkeztek hírek kirabolt boltokról, ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök szükségállapotot rendelt el a régióban.

-Bevezettük a szükségállapotot? Igen, bevezettük. És miért tettük? Azért, hogy a fosztogatók ne húzhassanak hasznot a katasztrófából. Pár boltot például kiraboltak. Gondoljanak bele, hogy ez egy tisztességes nemzet. Ha megkérték volna a boltok tulajdonosait, ők mindent odaadtak volna nekik

– mondta a török elnök.

A közbiztonság helyreállítására az ország összes pontjából hívtak rendőröket. Egy isztambuli kerületi rendőrkapitányságról például 35 rendőrautó indult Hatay felé.

A fosztogatások miatt a német és az osztrák mentőcsoport is úgy döntött, hogy felfüggeszti a mentési munkákat. Döntésüket a romló biztonsági körülményekkel indokolták. Voltak csapatok, amelyek már hazaindultak, azonban pár mentőcsoport még mindig dolgozik a romok között, köztük a magyar Hunor alakulat, vagy például az algériaiak is, bár már nagyon kevés az esélye, hogy élő embereket találnak.

Iran’s rescue team in Turkey 🇹🇷🇮🇷 #TurkeySyriaEarthquake #Turkey pic.twitter.com/auxqDXU2TA — Persian.Immortal💚🤍❤️🦁⚔️☀️ (@GreaterIran92) February 12, 2023

Hírdetés

A legtöbb nemzetközi mentőcsapat, akik rengeteg embert kimentettek az összedőlt házakból, már távozott a földrengés-sújtotta területről a biztonsági helyzet romlása miatt.

Még vasárnap is találtak túlélőket a romok alatt, köztük egy 20 éves nőt a csecsemőjével.

152 órával a földrengés után mentettek ki egy 28 éves nőt a romok alól a délkelet-törökországi Adiyaman-tartományban.

A csodával határos megmenekülésekről a Twitteren számolnak be sokan, köztük arról a hároméves kisfiúról, aki több mint 150 órát töltött házuk romjai alá temetve. Tádzsik mentőcsapatok hozták felszínre élve:

Tajik rescuers rescued a boy from the rubble of a collapsed building in the #Turkish city of Kahramanmarash. The kid spent more than 150 hours under the rubble. The boy is three years old, his name is Yavuz.#TurkeySyriaEarthquake #TurkeyEarthquake #Turkey pic.twitter.com/NrkGhXTSbA — Alimshah Mehrzadeh (@AlimshahM) February 12, 2023

Szombaton újranyitották az örmény-török határt, hogy a segélyszállítmányok könnyebben eljuthassanak a katasztrófa helyszínére. A lépés azért különleges, mert a határ 35 éve zárva volt.

Euronews, összefoglaló


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »