Forró: Vannak dolgok, amiket sosem felejtünk el, de élni fogunk az együttműködés lehetőségével a magyarok javára

Forró: Vannak dolgok, amiket sosem felejtünk el, de élni fogunk az együttműködés lehetőségével a magyarok javára

Kemény interjún van túl Forró Krisztián, aki a Postoj szlovák hírportál kérdéseire válaszolt. A lap többek között elnökjeltségének értelmét firtatta, a párt magyar kormányhoz fűződő kapcsolatát, előkerült Nagy-Magyarország kérdése, sőt, még Gyimesi György is. Forró – fogjuk rá – vette az akadályt, annak ellenére, hogy több olyan kijelentése is volt, amivel az átlagos választó nem feltétlenül értene egyet.

Például mikor kijelentette, hogy a választók egy jelentős része „még mindig nem tudja, hogy az államfőválasztás kétkörös”. Forró ugyanis ezzel magyarázta, hogy a felmérések szerint a magyar választók jelentős része már az első körben is Peter Pellegrinit támogatná. Mikor a Postoj újságírója visszakérdezett, hogy nem becsüli-e alá a magyar választókat, azt válaszolta:

„Ez egy reális helyzet. Ezért fogom elmagyarázn, hogy [a magyaroknak] van saját magyar jelöltje már az első körben is, és össze kell fognunk, ahogy erősek lehessünk”

fogalmazott.

Forró elmondta, hogy mindenkinek „még egy magyarnak” is joga van az esélyhez, hogy államfőnek induljon, majd hangsúlyozta, hogy a magyar közösségnek is fontos, hogy Szlovákia sikeres ország legyen. Tényleges esélyei kapcsán kijelentette:

„Igen, tisztában vagyok vele [hogy kicsi az esély a sikerre], ezért a mi elsőrendű célunk megmutatni, hogy mi magyarok itt vagyunk. Hogyan nézne az ki, ha a közösség, amely a népesség 8,5 százalékát teszi, nem tud saját jelöltet állítani? Hogyan várhatjuk el ezután másoktól, hogy komolyan vegyenek bennünket?”

mondta.

Az interjúban megkérdezték Forrótól azt is, hogy a második közben Peter Pellegrini (Hlas) jelenlegi házelnököt fogja-e a Magyar Szövetség támogatni. Forró kitérő választ adott:

„Ez attól függ, hogy az egyes jelöltek, akik bejutnak a második körbe, mit kínálnak fel a magyaroknak és a régióknak, amelyekben élünk, valamint más közösségeknek, akiket mi képviselünk.”

fogalmazott, ám rögtön jött a keresztkérdés, hogy ez a kijelentés Pellegrini felé billenti mérleget, tekintettel arra, hogy Korčok és az őt támogató pártok nincsenek benne a kormányban. 

Erre csak annyit mondott, hogy majd az első kör után kiderül, mi lesz a következő lépés, majd a kérdező unszolására megjegyezte: 

„Minden bizonnyal nehéz lesz neki megszólítania a magyar választókat múltbéli kijelentései miatt”

mondta – ebből persze nem derül ki, hogy a Magyar Szövetség milyen álláspontot képviselni. A dolog érdekessége, hogy Gyimesi György, az MSZ alelnöke többször kijelentette, hogy a párt nem fogja támogatni Korčokot a második körben.

Ezután provokatívabb kérdéseket kapott. Mielőtt még erre rátérnénk, fontos megemlíteni, hogy a Postoj nevében ugyan konzervatív hírportál, valódi irányultsága azonban a KDH-éval megegyező, és az elmúlt két évben ugyanúgy kivette a részét a háborús propagandából, mint például a progresszív Denník N. Nem mellesleg a KDH beállt Korčok mögé… A Postoj pedig az interjú nagy részében többet foglalkozott a magyarok és Korčok viszonyával, mint Forróval vagy a magyarokkal.

A Postoj feltette a kérdést, hogy amiatt vannak-e az MSZ-nek fenntartásai Korčokkal, mert 2021- ben (még külügyminiszterként) szóvá tette a magyar politikusoknak, hogy ne használják a Felvidék kifejezést.

„Nem csak a kijelentésről magáról van szó, de igen, ez is része a problémának. Ha valaki azt a kifejezést használja, hogy Felvidék, azt nem rossz szándékkal teszi. Számunkra ez a szó Szlovákia azon részét jelöli, ahol élünk.”

mondta. Mikor erre a Posto elkezdte Nagy-Magyarország „nem túl empatikus múltját” és az állítólag „területi igényeket” felemlegetni, Forró azzal reagált:

Hírdetés

„Senkinek nincsenek területi igényei, senki sem akarja megváltoztatni a határokat. Folyamatosan elismételjük, hogy nincsenek ilyen szándékaink. Mindenkinek az lenne az érdeke, ha Szlovákia fejlődne, és nem az, hogy az embereket azzal riogatják, hogy a magyarok biztonsági fenyegetést jelentenek”

mondta Forró, emlékeztetve azt, hogyan indított médiahadjáratot Korčok a magyar kormány ellen azért, mert az ingatlanokat vásárolt Szlovákiában – hozzátesszük, olyan történelmi ingatlanokat, amelyekkel a szlovák állam egyáltalán nem törődött.

„Arra kéne összpontosítanunk, hogyan közelítsük a két országot egymáshoz és javítsuk a kapcsolatukat. Ezeréves közös történelmünk van, és ezek a történelmi műemlékek is azt mutatják, hogy nagyon sokáig éltünk együtt itt és teremtettünk közösen értékeket. Ezt nem szabad elfelejtenünk sem figyelmen kívül hagynunk”

mondta.

Természetesen előkerült Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi beszédrészlete is, amit anno a szlovák atlantista kormány mesterséges felfújt. Orbán akkor Szlovákiára, mint elszakított területre hivatkozott, amit a szlovák történetírás a mai napig nem ismer el (ezért hozták létre a mesterséges Uhorsko kifejezést, így nevezik az 1867 utáni Magyar Királyságot, nehogy el kelljen ismerni, hogy Szlovákia területe egykor Magyarországhoz tartozott – hiszen az Uhorsko volt… – a szerk.)

„Amikor feldarabolták Magyarországot (Forró szintén az Uhorsko kifejezést használta), senkit sem kérdeztek meg, nem volt semmilyen népszavazás, a jövőjükről nem az emberek, hanem a nagyhatalmak döntöttek. Egyrészt úgy tűnhet, hogy egyeseknek ez segített, de azok, akik vesztesen kerültek ki ebből, máshogy látják a dolgokat. Ezeket a kijelentéseket nem szabad támadásként értelmezni. (…) Le kell zárni ezt a korszakot és minden meg kell tenni azért, hogy mindkét nemzet erősebb lehessen. Kötődési pontokat kell keresnünk, hogy a jelenlegi körülmények között is képesek legyünk együttműködni és együtt élni. Ezért fontos a V4 együttműködés.”

mondta Forró.

A Magyar Szövetség jelenlegi magyar és jelenegi szlovák kormányhoz fűződő kapcsolatára reagálva Forró elmondta:

„Az együttműködést keressük mindkét kormánnyal, hogy mi magyarok Szlovákiában maradhassunk, az ország pedig vonzóbb és élehetőbb legyen. Számomra a két kormány politikájánál fontosabb az, hogy mire van szüksége a polgároknak.”

mondta.

Mikor a Postoj a magyarországi sajtó helyzetét kezdte firtatni, Forró helyreigazította az újságáírót:

” Van, aki felrója Orbánnak a sajtóm helyzetét, pedig továbbra is működnek a kormányellenes és ellenzéki médiumok. (…). A pluralitás továbbra is megmaradt. Ha az emberek ezt problémának élnék meg, a választáokon máshogy szavaztak volna.”

mondta.

Forró elismerte, hogy az orosz-ukrán háború kérdésében a párton belül nincs egységes álláspont, és hogy az eltérések Ukrajna támogatására vonatkozónak:

„Egyetértünk abban [a párton belül], hogy Oroszország agresszor, szintén támogatjuk a humanitárius segítségnyújtást és mint párt mi is gyűjtöttünk az ukrán menekültek javára. Én személy szerint azonban nem tartom helyesnek Ukrajna fegyverrel való támogatását, mert csak elhúzza a háborút és mégtöbb ember (…) hal meg. Tudja, Ukrajnában magyarok is élnek, és ezért mi ezt a kérdést máshogy látjuk. Sok batárunk, ismerősünk ment el a frontra, és már nem térnek vissza. Ezért azt akarjuk, hogy ez a háború minél hamarabb véget érjen”

mondta Forró.

A Fico-kormány kapcsán pedig leszögezte, hogy vannak témák, amelyeket sosem fog a felvidéki magyar közösség elfelejteni, ilyen a Hedvig ügy, a dunaszerdahelyi magyarverés és a kettős állampolgárságról szóló törévny ügye, és Forró ide sorolta a Kuciak-gyilkosságot is. 

De rögtön ki is emelte:

„Ennek ellenére keressük a lehetőséget, hogy a közösségünk javára a legtöbbet tudjuk elérni. Ha Robert Fico kormányfőnek köszönhetően tudnánk a magyarok és a régiók számára eredményeket elérni, akkor ezzel a lehetőséggel élni fogunk”

mondta.

A teljes interjú idej kattintva érhető el.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »