Forró Krisztián: A felvidéki magyarság megmaradása továbbra is csak a Szövetségnek fontos

Forró Krisztián: A felvidéki magyarság megmaradása továbbra is csak a Szövetségnek fontos

A Szövetség elnökét a Fico-kabinet által hétfőn jóváhagyott kormányprogramról kérdeztük.

Hogyan értékeli, hogy a kormányprogramban ugyan önálló fejezet taglalja a kisebbségi jogokat, de konkrét vállalásokat nem tesz a kormány a nemzeti közösségek vonatkozásában?

Úgy tűnik, a nemzeti közösségek kérdése ennek a kormánynak sem fog a prioritásai közé tartozni.

Ismét bebizonyosodik, hogy a felvidéki magyarság, és a többi nemzeti közösség megmaradásának kérdése továbbra is csak a Szövetségnek fontos. Csak magunkra számíthatunk!

A programnyilatkozatban szó esik a szlovák államnyelv fokozott védelméről. Mennyiben érintheti mindez a kisebbségi nyelvhasználat lehetőségeit?

Érthető, hogy minden nemzet védeni akarja a nyelvét, ahogy mi is. Ahogy a szlovák nyelv védelmét fontosnak tartják, úgy fontosnak kell tartaniuk a többi Szlovákiában élő nemzeti közösség nyelvének védelmét is. Kultúránknak, nyelvünknek köszönhetően színesebbé, érdekesebbé, vonzóbbá tesszük ezt az országot.

A kormány átalakítja a kulturális támogatások rendszerét, a változtatás a Kisebbségi Kulturális Alapot is érinti. Várakozásai szerint hogyan befolyásolhatja ez a jövőben a kisebbségi kultúra finanszírozását?

Az SNS-jelölt Taraba miniszterelnök-helyettes által elmondottak ezzel kapcsolatban nem sok jót vetítenek elő: a projekteket elbíráló bizottságokba minisztériumi embereket akarnak ültetni.

A Szövetség célja pont fordított: erősíteni a kulturális autonómiát azáltal, hogy több, a civil szervezetek által választott bizottsági tag üljön a testületekben.

Hírdetés

A kabinet 2025 januárjától szétválasztja a közszolgálati rádiót és a televíziót. Megítélése szerint az új helyzetben kiküszöbölhető lesz az évek óta tartó mulasztásos jogsértés, amelyben a közszolgálati televíziós csatorna a törvényi szabályozás ellenére sem biztosít arányos műsoridőt a felvidéki magyaroknak?

Ez mindig akarat kérdése, eddig is meg lehetett volna oldani ezt a mulasztást, és most is van rá mód. Tartok tőle azonban, hogy továbbra sem lesz előrelépés ezen a téren.

Hogyan értékeli a kormányprogram pénzügyi és szociális fejezeteit? A polgárok számára kedvező változtatás az adórendszer átalakítása?

Az ördög a részletekben rejlik. Szlovákiában jelenleg is progresszív az adózás, a kérdés tehát abban áll, hogy milyen módon fog történni pontosan az adórendszer és a szociális rendszer formálása.

Fontos, hogy társadalmi-gazdasági célokat szolgáljon (pl. csökkentse az elöregedést, ösztönözze a gyermekvállalás), ugyanakkor teljesítményre is ösztönözzön. Meg kell szüntetni a felesleges bürokráciát, növelni kell az adók beszedhetőségét.

A Szövetség prioritásnak tartja a déli és a keleti régiók fejlesztését. Az elfogadott programnyilatkozat tükrében mennyire látja reálisnak, hogy az új kormány az elődjeihez hasonlóan nem kezeli majd mostohagyermekként a magyarok által lakott térségeket?

A kormányprogramból az látszik, hogy olyan területek, mint a közúti infrastruktúra fejlesztése a magyarlakta térségekben továbbra sem kerülnek a prioritások közé.

A vidéken való megmaradást elősegítő intézkedések pozitív hatással lehetnek az élelmiszerbiztonság növelésére (mezőgazdaság, élelmiszeripar) vagy az idegenforgalomra. Az EU-források merítése várhatóan egyszerűsödni fog, ami forrásokat jelenthet a déli és keleti régiónak is.

A negyedik Fico-kormány szuverenista külpolitikát, a visegrádi együttműködés megerősítését ígéri. Hogyan értékeli a kormányprogram külpolitikára vonatkozó fejezetét?

Számunkra prioritás a visegrádi együttműködés megerősítése.

Amennyiben ezt a tömörülést az együttműködés és a külpolitikai lépések összehangolása jellemzi, megfelelő erőt tud képviselni az érdekérvényesítés területén az Európai Unión belül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »