Forró: Az elnökválasztás első körében meg kell mutatnunk a magyar közösség erejét

Forró: Az elnökválasztás első körében meg kell mutatnunk a magyar közösség erejét

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség államfőjelöltje a TA3 hírtelevízió választási műsorában szerepelt kedd este, ahol elmondta, hogy nem lép vissza a jelöléstől, és meg akarja mutatni a magyar közösség erejét és azt, hogy egységesen tud fellépni. Újra elmondta, hogy alapján fog dönteni arról, kinek a támogatására szólítja fel választóit, hogy a második körbe befutó két jelölt közül melyik tud vagy akar többet ajánlani a magyar közösségnek. Ugyanakkor jelezte, hogy a magyar közösség aligha támogatná Ivan Korčokot a második körben, tekintettel annak múltbéli kijelentéseire.

Forró elmondta, hogy azért indult az elnökválasztáson, mert a magyar közösségnek tudnia kell saját jelöltet állítania, jelezve, hogy ennek az országnak a része. Ugyanakkor nem hiszi, hogy Szlovákia megérett egy magyar nemzetiségű elnök megválasztására.

Úgy vélte, hogy a mai szlovákiai társadalom rendkívül polarizált, és az új államfő feladata az lesz, hogy ezt a megosztottságot felszámolja.

Forró elmondta, hogy a kettős állampolgárság kérdése prioritás a magyar közösség számára. Elmagyarázta, hogy a magyar kedvezményes honosítás nem irányul senki ellen, szimbolikus gesztus. Kiemelte, hogy a kettős állampolgárság intézménye működik Romániában és Szerbiában is. 

„A kettős állampolgárságról szóló törvény alkotmányellenes, mert az érintett akarata ellenére veszi el a szlovák állampolgárságot”

mondta, hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság ugyan vizsgálódott, de nem hozott értelmezhető határozatot a kérdésben. (Az AB egy alkalommal már vizsgálta az állampolgársági törvényt, majd közölte, hogy „nem tud” dűlőre jutni az ügyben. Az alkotmány szó szerint kijelenti, hogy senkitől sem lehet akarata ellenére elvenni a szlovák állampolgárságát – a szerk.)

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Beneš-dekrétumok a main napig hatályosak és ma is vannak esetek, amikor ezekre a dekrétumokra hivatkozva fosztanak meg embereket a vagyonuktól. 

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy a [felvidéki] magyar közösség, ahogy több más nemzeti kisebbség is, Szlovákia  és a szlovákiai kultúra részét képezik, és fontos erőforrásai a társadalomnak.

Forró jelezte, hogy örül a kiemelkedő magyar-szlovák országközi kapcsolatoknak.

„Ezer évig együtt éltünk, közös a történelmünk. Remélem lesz újabb ezer évnyi közös történelmünk lesz”

mondta.

Sajnálatát fejezte ki a cseh-szlovák kapcsolatok megromlása miatt, ezzel kapcsolatban kiemelte a Visegrádi Négyek fontosságát.

Az orosz-ukrán háború kapcsán leszögezte, hogy nem kérdés, ki az agresszor Ukrajnában, de Ukrajna felfegyverzése csak elhúzza a háborút, amely a végén úgyis béketárgyalásokkal fog végződni. (Ez azt jelenti, hogy Forró szerint Oroszország kapitulációja vagy felbomlása nem valószerű –  a szerk.).

Forró kiemelte, hogy ma nincs jobb megoldás a háborúra, mint az azonnali tűzszünet. A műsorvezető azzal kontrázott, hogy Magyarország 1956-ban, Csehszlovákia 1968-ban élte át az „orosz békét”. Forró erre azzal reagált, hogy Ukrajnában naponta emberek tömegei vesznek oda, ezért a béke az egyetlen járható út. 

Elárulta azt is, hogy Kijev kitiltotta őt Ukrajnából, a hivatalos végzés szerint azért, mert az ukrajnai választások alkalmával a kárpátaljai magyar jelöltek támogatására buzdította az ottani választókat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »