Forró a Markízán: A jelöltségemmel a magyarság politikai képviseletének szükségességét akarom demonstrálni

Forró a Markízán: A jelöltségemmel a magyarság politikai képviseletének szükségességét akarom demonstrálni

Forró Krisztián elnökjelöltségével a szlovákiai magyar közösség politikai képviseletének szükségességére és a déli régiók problémáira szeretné felhívni a figyelmet. A Magyar Szövetség államfőjelöltje kizárta, hogy az elnökválasztás második fordulójában Ivan Korčokra szavazzon. Forró Krisztián erről a Markíza TV műsorában beszélt. A televíziós műsorba Ján Kubiš államfőjelölt is meghívást kapott, de végül nem jelent meg.

Forró keimelte, jelölésével teret kíván biztosítani a régiókról és a kisebbségi kérdésekről, például a kettős állampolgárságról szóló vitának. Ami az elnök hatáskörét illeti, a jogalkotás terén erősítené az államfő lehetőségeit.

Hírdetés

Hangsúlyozta, mivel az államfőt a polgárok választják meg, erős mandátuma van, ezért tartaná fontosnak, hogy az elnök nemcsak megvétózhassa vagy aláírhassa a törvényeket, hanem a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé is terjeszthesse azokat.

A Btk.-módosítással kapcsolatban, amelynek egy részét felfüggesztette az Alkotmánybírósáa, megjegyezte, hogy az további vitát igényel. Úgy gondolja, az elnöknek nem volt más választása, mint aláírni a törvényt és a taláros testülethez fordulni.

Az ukrajnai háború kapcsán leszögezte, nem ért egyet a fegyverek küldésével. „A béketárgyalásokat a lehető leghamarabb meg kell kezdeni” – hangsúlyozta. Ami Ukrajna területi integritását illeti, Forró szerint Kijevnek ki kell mondania, hogy a béketárgyalásokon mit fogad el, vagy mit nem.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »