Forradalmi felfedezés! Arcmaszkok, amelyek 90 percen belül megállapítják a covidfertőzést

Forradalmi felfedezés! Arcmaszkok, amelyek 90 percen belül megállapítják a covidfertőzést

Lehet, hogy hamarosan már nem is kell koronavírus-tesztelésre járnunk? Ahhoz, hogy megállapítsuk, fertőzöttek vagyunk-e vagy sem, elég lesz egy maszk? A Massachussetsi Műszaki Intézet és a Harvard Egyetem mérnökei arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus jelenlétét hamarosan akár arcmaszkkal is meg lehet állapítani, alig 90 perc alatt.

A hírt a The Jerusalem Post napilap közölte.

A kutatók szerint ezek a speciális arcmaszkok apró, egyszeri speciális szenzorokkal lennének ellátva, amelyeket akár a ruhaneműbe is bele lehetne rejteni.

Hírdetés

A felfedezés nem teljesen új, hiszen a hordozható szenzorok fejlesztése már az ebola és a zika vírus felbukkanáskor elkezdődött. A szenzorok faggyal vannak kiszárítva és vízzel vannak körülvéve és akkor lépnek működésbe, ha a viselője megnyom egy gombot és kiadja az utasítást arra, hogy tesztelni szeretné magát. Amikor a száraz összetevők teleszívják magukat vízzel, elemzik a lélegzetből összegyűjtött cseppeket és megállapítják, covidos-e az illető vagy sem.

A tudósok szerint ez a covidteszt ugyanolyan megbízható, mint a PCR-teszt és ugyanolyan gyors, mint az antigénteszt.

Sőt, még az egyes vírusvariánsok közt is különbséget tud tenni. Hasonló módon akár az influenzavírus jelenléte is megállapítható.

A tudóscsapat most gyártót keres a termékre, de az biztosra vehető, hogy egyhamar még nem fogunk tudni elérhető áron szenzorral ellátott arcmaszkot vásárolni. A jövőbe nézve viszont mindenképpen biztató ez a felfedezés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »