Forma–1: betlizett a Red Bull, a Ferrari győzelme a "vak tyúk" esete volt

Forma–1: betlizett a Red Bull, a Ferrari győzelme a "vak tyúk" esete volt

Megszakadt a Red Bull idei sikersorozata, miután a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz nyerte a Forma–1-es Szingapúri Nagydíjat két brit pilóta, Lando Norris és Lewis Hamilton előtt. Vámosi Péter, a Motorsport Online főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban: még nem tudni, tartósan hátrányosan érinthetik-e Max Verstappenéket az újonnan bevezetett szabályok.

Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája a Szingapúri GP előtt sorozatban tíz futamot nyert meg és múlt hétvégén fordult elő vele először az idei szezonban, hogy leszorult a dobogóról, csak ötödik lett. Az első helyen célba érő Carlos Sainz viszont másodszor léphetett fel a pódiumra idén, szeptember elején Monzában a harmadik helyen zárt.

A 2023-as F1-es idény eddigi versenyein csak Red Bull-győzelem született, így a Ferrari megtörte Max Verstappen és Sergio Pérez hegemóniáját. Carlos Sainzot pályafutása során másodszor intették le elsőként Forma–1-es futamon. Az összetett vb-pontversenyben az élen álló Max Verstappen előnye 151 pont csapattársával, Sergio Pérezzel szemben, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton 180 ponttal a harmadik.

Vámosi Péter, a Motorsport Online főszerkesztője úgy fogalmazott az InfoRádióban, hogy szerinte a Szingapúrban rajt-cél győzelmet arató Carlos Sainz a Forma–1 egyik legalulértékeltebb versenyzője. A 2015-ös és a 2016-os szezonban Max Verstappen csapattársa volt a Toro Rosso istállónál és a későbbi kétszeres világbajnokkal szemben sem vallott szégyent akkoriban, rendre tartani tudta vele a tempót. „Viszonylag közel volt hozzá, ha nem is annyira, mint mondjuk a Red Bullnál egyszer-egyszer Daniel Ricciardo, de egyáltalán nem szerepelt le mellette” – fogalmazott a szakíró, akit meglepett, hogy a Red Bull akkor nem látott fantáziát Carlos Sainzban, és nem adta meg neki a bizonyítási lehetőséget.

A szakértő emlékeztetett, hogy a spanyol pilóta a későbbiekben, immár a McLaren színeiben többször is maga mögé utasította Lando Norrist, aki egy magasan jegyzett és kedvelt versenyző, Szingapúrban is második lett. Ezúttal is nagy csata volt közöttük: a végső sikerhez kellett az is, hogy Carlos Sainz felismerje a futam hajrájában, érdemes DRS-távolságon belül tartani Norrist, így lett egy hátvédje a Mercedesek ellen. „Óriási stratégiai harc volt, és látva a Ferrari boxmunkáját, abszolút Charles Leclerc ellen dolgoztak – és nem feltétlenül kényszerből. Továbbra sem keltik egy összeállt csapat benyomását” – mondta az újságíró.

Vámosi Péter Carlos Sainz győzelmével kapcsolatban megállapította:

ez egy „vak tyúk is talál szemet” jellegű siker volt. Kellett hozzá a Red Bull „elképesztő betlizése” is.

Hírdetés

Hozzátette: már a szimulátoros adatokból is világosan kiderült, hogy gondjai lehetnek az osztrák csapatnak Szingapúrban, azzal azonban még ők sem számoltak, hogy ennyire visszaesnek, mint ahogy azzal sem kalkuláltak, hogy az időmérőn ennyire peches lesz Max Verstappen.

A vb-sorozat a következő hétvégén Japánban, Szuzukában folytatódik, és Max Verstappen nagy reményekkel várja a versenyt, ugyanis az a pálya már kedvez a Red Bullnak. A holland pilóta szerint csak egy kisebb megtorpanás elszenvedői voltak Szingapúrban, Vámosi Péter pedig úgy véli, ilyen rövid idő alatt még nem kaphattunk egyértelmű választ arra, hogy az elmúlt hétvégén először alkalmazott szabályváltoztatások (másképpen nézik a szárnyak hajlékonyságát, rugalmasságát) vetették-e vissza a Red Bullt.

Vámosi Péter szerint a semleges nézők, szurkolók szempontjából jót tett a sorozatnak, hogy nem Max Verstappen nyerte a Szingapúri Nagydíjat. Carlos Sainz élt a lehetőséggel, okosan és taktikusan versenyzett egy olyan pályán, ahol nagyon nehéz előzni. A rádióbeszélgetésekben is lehetett hallani, hogy ő nyugtatta a csapatot, tisztában volt vele, ez az ő hétvégéje.

„Ezen a pályán gyakorlatilag két-három olyan pontot kell csak levédekezni ahhoz, hogy az ember elöl tudjon maradni, és annyira magára húzta hátvédként a volt McLarenes csapattársát, hogy ez most jól jött ki neki”

– összegzett a szakíró.

A 2023-as Formula-1-es vb-sorozatból még hét versenyhétvége van hátra. Az idei utolsó futamot november 26-án Abu-Dzabiban rendezik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »