Fontos változás jön a távfűtéses lakásokban

Fontos változás jön a távfűtéses lakásokban

A kormány a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosítására készül, egy kormányrendelet-tervezet a központi fűtésről és a melegvíz-szolgáltatásról szól.

Azért indokolt a szabályozás módosítása, mert Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer, ebből ugyanakkor – a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján – 20 százalék, azaz, 134 ezer olyan átfolyós (egycsöves) fűtési rendszerrel rendelkező lakás, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint – írja az atv.hu.

Hírdetés

„Annak érdekében, hogy ezen lakások fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyük és lehetőséget teremtsünk az egyéni energia-megtakarításra, meg kell oldani a radiátorok átfolyó meleg víz mennyiségének a lakók igényei szerinti szabályozhatóságát” – tartalmazza a tervezet rövid összefoglalója. A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra van ütemezve.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette, részben vélhetően azért, mert ahol még nem történt korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »