Fontos kérdésekre világít rá a silverstone-i baleset

Fontos kérdésekre világít rá a silverstone-i baleset

Csou Kuan-jü életét a glória megmentette vasárnap, de ha az autója kigyullad, nem tudott volna kimászni.

George Russell, a Mercedes brit pilótája szerint a Forma-1 a biztonságra vonatkozó fontos tanulságokat vonhat le Csou Kuan-jü, az Alfa Romeo kínai versenyzőjének balesetéből, mely a vasárnapi Brit Nagydíj rajtja után történt.

A versenyzők érdekvédelmi képviseletét (GPDA) is vezető Russell érintett volt az esetnél: Csou autója a brit Mercedesével történt ütközés következtében emelkedett fel a levegőbe, fordult a tetejére, majd fejjel lefelé csúszva csapódott a gumifalba az első kanyar bukóterében, aztán a nézőket védő fémkerítés állította meg. A kínai F1-es újonc később azt nyilatkozta, a glória névre keresztelt fejvédő szerkezet, a HALO mentette meg az életét.

“El kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan tudjuk megakadályozni, hogy egy versenyautó ilyen szűk helyre essen be, mint itt a fémkerítés és a gumifal közötti terület”

Hírdetés

– jelentette ki Russell, hozzátéve, hogy Csou “be volt szorulva”, semmit nem tehetett, amíg a segítség meg nem érkezett. Ha a versenyautó kigyullad, a kínai pilóta nem tudott volna kimenekülni az üléséből.

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője, aki a Brit Nagydíjon pályafutása első F1-es diadalát aratta, azt mondta, a HALO az egész silverstone-i hétvégén komoly szerephez jutott. Sainz arra utalt, hogy a Forma-2-esek vasárnapi viadalán is történt olyan baleset, amelyben az egyik pilóta feje sérülhetett volna, ha nincs az autón a fejvédő rendszer.

“Néha kritizáljuk a nemzetközi szövetséget, de ezekben az esetekben el kell ismernünk, hogy nagyon sokat segít nekünk. Azt hiszem, a HALO ma talán két életet is megmentett” – jelentette ki Sainz.

Silverstone, 2022. július 3.  A kínai Csou Kuan-jü sérült Alfa Romeója a helyszínen, miután bukott a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brit Nagydíjának rajtja után a silverstone-i pályán 2022. július 3-án.  MTI/EPA/Christian Bruna
A kínai Csou Kuan-jü sérült Alfa Romeója a helyszínen, miután bukott a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brit Nagydíjának rajtja után MTI/EPA/Christian Bruna

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »