Fontos a megelőzés a medvetámadások minimalizálása érdekében

Fontos a megelőzés a medvetámadások minimalizálása érdekében

A medvével való találkozás a Polyána (Poľana) alatt sok esetben azért  van, mert a környéken sok élelem áll rendelkezésre –  mondta Anton Krištín, a Szlovák Tudományos Akadémia zólyomi Erdészeti Ökológiai Intézetének tudósa. Szerinte azonban még bőven van lehetőség a megelőző intézkedések megtételére.

Ez azt jelenti, hogy a medvék és vaddisznók által lakott területeken a lakosoknak nem szabad etetniük és odavonzaniuk ezeket az állatokat. „Ha tehetik, ne helyezzenek kukoricaföldeket a hegy és a falu közé” – magyarázta, hozzátéve, hogy ha egyszer az anyamedve megtanítja a kölykeit, hogy bemenjenek a faluba, akkor azt többször meg is teszik majd.

„Nem fognak gyökereket, bogyókat, hangyákat gyűjteni. Könnyebb bemenni a kukoricásba.”

– foglalta össze a szakember. Megemlítette, hogy a Polyána Tájvédelmi Körzetben elég sok medve él. Szavai szerint a populáció megnőtt, és a viselkedésük is megváltozott. Azonban a problémás egyedekkel foglalkozni kell, és ha nincs más lehetőség, el kell altatni őket. Példaként említette, amikor anyamedvék a kölykeivel rendszeresen és ismételten a falvak környékén mozognak. Krištín szerint azonban az országos szintű szabályozott vadászat nem jelent hatékony megoldást a problémára.

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy az is megelőzés lenne, ha az emberek nem hagynának biohulladékot a házuk közelében, az erdő közelében, és nem csalogatnák a vadon élő állatokat.

„A Tátrában úgy oldották meg a helyzetet, hogy bezárták a szemeteseket, és az úgynevezett konténeres medvék száma visszaszorult.”

– mutatott rá, hozzátéve, hogy ez bizonyára segítene a Polyána alatt is. „Nem normális, hogy a faluban járkálnak. De az is igaz, hogy ha élelem van bennük, az a mi problémánk is” – ismerte el. Aláhúzta: az is helytelen, hogy a tenyészudvarok, farmok és szövetkezetek mögött az elhunyt állatokat és azok maradványait lerakják, ami által odavonzák a medvéket: „Megeszik, és ez számukra táplálék, amivel az emberek magukhoz vonzzák őket”.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »