Folytatódnak a tüntetések Mianmarban a junta ellen

Folytatódnak a tüntetések Mianmarban a junta ellen

Fehér köpenyes orvosok és ápolók részvételével folytatódtak a tüntetések szombat éjjel és vasárnap Mianmarban, újabb kihívásként a junta véres megtorlásával szemben, ami a február 1-i puccs óta mintegy 250 polgári személy életét követelte.

„Mentsétek meg a vezetőnket”, „Mentsétek meg a jövőnket” – állt a vasárnap hajnalban Mandalajban összegyűlt tüntetők transzparensein.

A Nobel-békedíjas Aung Szang Szjú Kjít, az ország megválasztott de facto vezetőjét a junta 49 napja ismeretlen helyen tartja fogva.

Orvosok, tanárok, banki és vasúti alkalmazottak hat hete sztrájkolnak a katonai rezsimet bírálva. A puccs előtt amúgy is gyenge teljes gazdasági ágazatokat bénítanak meg.

Az utóbbi időkben kevesebben vannak az utcákon, a megtorlástól tartva sok mianmari otthon maradt.

Az áldozatok száma egyre nő. Vasárnap reggel az ország középső részén fekvő Monivában egy férfi meghalt, két társa pedig megsebesült, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak egy barikád közelében tartózkodó kis csoportra.

A Politikai Foglyokat Segítő Szövetség nevű civil szervezet szerint közel 250 embert öltek meg a puccs óta, az elmúlt héten őrizetbe vett több száz ember pedig eltűnt.

Hírdetés

A lakosság félelemben él, az embereket megfélemlítik és fegyveres ellenállókként kezelik”

– közölte a civil szervezet.

Rangunban, az ország gazdasági fővárosában feszült a helyzet, amióta a város ötmillió lakosa közül kétmillióra vonatkozóan hadiállapotot vezettek be. Egyes negyedekben szombaton eluralkodott a káosz, a tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, akik éles lőszerrel lőttek rájuk. A városban legalább két tüntető meghalt, három társuk megsebesült.

Az erőszak miatt a lakosság tömegesen menekül a nagyvárosból, sokan külföldre akarnak utazni. Thaiföld menekültáradattal számol, Indiába már több száz menekült érkezett.

Egy indiai falu 34 rendőrnek egy tűzoltónak adott menedéket, akik az elmúlt két hétben lépték át a mianmari határt. Az egyik nevének elhallgatását kérő mianmari rendőr az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a mianmari hadsereg parancsot adott nekik, hogy „vegyék őrizetbe, verjék meg, kínozzák a tüntetőket”, és „mindenütt az első vonalba küldték őket, ahol tüntetések voltak”. A közléseket nem sikerült független forrásokból megerősíteni, de a biztonsági erők fellépéséről készült felvételek a civilek elleni erőszak fokozódásáról tanúskodnak – írta az AP.

Mizoram állam korábban beengedte a menekülteket, fedelet és élelmet biztosított számukra. A múlt héten azonban a szövetségi belügyminisztérium utasította a Mianmarral szomszédos négy államot – közöttük Mizoramot – hogy a humanitárius okok kivételével akadályozza meg a menekültek belépését.

Korábban Mianmar kérte Indiától a rendőrök visszatoloncolását.

A történtek miatt egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás. Az Európai Unió várhatóan hétfőn hoz büntetőintézkedéseket a megtorlásban érintett tizenegy tiszt ellen.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »