Folytatódik az SNS-HLAS csörte: Danko szerint Saková könnyen úgy járhat, mint Dolinková

Folytatódik az SNS-HLAS csörte: Danko szerint Saková könnyen úgy járhat, mint Dolinková

Újraindult a Markíza televízió hétvégi politikai vitaműsora, amelynek vendégei vasárnap Andrej Danko, az SNS elnöke és Michal Šimečka, a progresszív, ellenzéki PS elnöke volt. A vita sokkal inkább a kormányon belüli feszültségekről, mint a kormány-ellenzék közti versenyről szóltak.

Danko állítása szerint a jelenlegi kormány regnálásának egy éve alatt a szlovák társadalom nyugodtabb volt, mint korábban, és az embereknek kell olyan sajtótájékoztatót látniuk, amelyben az országos rendőrfőnök arról számol be, ki ellen nyomoznak politikai indokokból.

Majd hozzátette, hogy a koalíciós munka szempontjából sikerült elérni „a fő célt: Szlovákia eladósodásának megállítását”.

Michal Šimečka ezzel nem értett egyet, kijelentette, hogy azoknak kedvez a jelenlegi helyzet, akiket bírósági tárgyalás vagy börtön fenyegetett, a miniszterek pedig megduplázták a fizetésüket.

„Mi nem vagyunk jobban. Minden drágább lesz”

mondta.

Danko keményen beszült a HLAS-nak

A vita során az SNS elnöke beszélt az energiaárakról is. A legutóbbi információk szerint az Árszabályozási Hivatal a gázárak 25 százalékos emelésére számít, Robert Fico (Smer) kormányfő azonban már jelezte, hogy ezt nem hajlandó elfogadni. Politikai következmény egyelőre nincs.

Az energiaárak emelkedése az orosz-ukrán háborúra és az oroszellenes európai politikára vezethető vissza. A lakossági árakat eddig azért kerülte el a drágulás, mert a Heger-kabinet 6 milliárd eurós keretet hozott létre az árak alacsonyan tartására. Csakhogy fedezet nélkül, vagyis a rendszer nem önjáró, valakinek ki kell fizetni az energiahordozók árát. A gáz esetében a piaci ár és a lakossági ár között különbség tartozásként a Szlovák Gázművekben halmozódott fel.

Danko szerint már tegnap is későn van egy olyan terv kidolgozására, amely célzottabban támogatja a lakosságot energiaárak szempontjából. (Megjegyezzük, a célzottabb támogatás magyarul azt jelenti, drasztikusan csökkenteni kell a támogatásban részesülők körét – a szerk.)

Hírdetés

Danko szerint a felelősség Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszteré.

„Valószínűleg ugyanaz lesz a sorsa, mint Dolinkováé, ha nem rukkol elő januárig egy célzott támogatási javaslattal”

mondta az SNS elnöke.

A PS elnöke szerint a lakossági gáz árának csökkentésének célzottabbá tétele azt szolgálja, hogy „milliomosok ne fűtsék a medencéjüket államilag dotált gázzal”. Valójában a PS politikusa, Ódor Lajos volt kormányfő által tavaly bemutatott konszolidációs javaslat még az átlagfogyasztóknak sem tartotta volna fenn a támogatási programot, helyette legfeljebb csak a szükséghelyzetben élők és a  kisnyugdíjasok számára biztosított volna a piacinál alacsonyabb gázárakat.

Vagyis a PS elnöke úgy panaszkodik áremelésekre, hogy közben a lakossági energiaárak emelkedését szorgalmazza, egy olyan szűk réteget állítva be általánosnak, akiknek fűtött medencéjük van…

Jött a HLAS reakciója

Demagógia terén Danko sem hazudtolta meg magát. Az SNS és a HLAS közötti vita központi eleme a Peter Pellegrini államfő megválasztásával megüresedő házelnöki poszt, amit az SNS akar magának. Csakhogy a koalíciós szerződés szerint a pozíció a HLAS-é. Az SNS elkezdte keményen bírálni, mintegy belső ellenzékként a HLAS-t és annak minisztereit, beleértve a néhány héttel ezelőtt lemondott Zuzana Dolinková egészségügyi minisztert, Erik Tomáš munkaügyi minisztert, és most Denisa Saková gazdasági minisztert.

Nem sokat kellett várnia a válaszra. A vasárnapi műsor után nem sokkal Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, a HLAS elnöke kijelentette, hogy Andrej Dankonak és az SNS-nek fel kéne hagynia a HLAS miniszterei elleni támadásokkal. 

„Az ilyen felesleges konfliktusok csak gyengítik a koalíción belüli kapcsolatokat és együttműködést és aláássák a kormány képességét a Szlovákiát érintő legalapvetőbb kérdések kezelésére”

mondta. Hozzátette, hogy Dankonak kritika helyett inkább az SNS belső problémáival kellene foglalkoznia.

Šutaj Eštok arra célzott, hogy az SNS parlamenti frakciója a héten szétesett, miután távozott Rudolf Huliak és köre a klubból. A Smer „adott kölcsön” egy képviselőt az SNS-nek, hogy továbbra is frakcióban tudjon működni (parlamenti frakciót legkevesebb nyolc képviselő alakíthat).

Huliakék azóta Tomáš Taraba környezetvédelmi minisztert támadják bőszen, így a koalíción belül egymásba ágyazódó viták sora alakult ki.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »