Folytatódik az országos tesztelés, szombaton több mint 1,3 millióan vizsgáltatták ki magukat

Folytatódik az országos tesztelés, szombaton több mint 1,3 millióan vizsgáltatták ki magukat

Miközben ma is folytatódik az egész országra kiterjedő szűrővizsgálat, megszülettek a szombati eredmények, melyek szerint tegnap több mint 1,3 millió embert vizsgáltak ki az országszerte közel 20 ezer tagot tömörítő mintavételi csoportok.

A tegnapi nap folyamán Szlovákia-szerte 1 303 949 tesztet végeztek el, melyek közül 9979 mutatott pozitív eredményt, ami annyit jelent, hogy a fertőzöttek aránya 0,77 százalékos volt, közölte a mai sajtótájékoztatón a kormányfő. Roman Mikulec belügyminiszter hozzátette, hogy szombaton 3791 mintavételi hely működött, a tesztelés zavartalan, s megfelelő érdeklődés mutatkozik iránta.

„Örömmel tölt el, hogy az emberek aktívan bekapcsolódnak, ami annak a jele, hogy tudatosítják ennek a projektnek a jelentőségét“ – közölte Matovič. Az adatokról elmondta, hogy az 1,5-től 3 millióig terjedő minden részvétel „jó“-nak minősíthető.

Hírdetés

A kormányfő egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben és gondoskodtak arról, hogy az országos szűrővizsgálat zavartalan legyen. Marek Krajčí egészségügy-miniszter ugyancsak megelégedéssel nyugtázta, hogy a társadalom összefogott a járvány legyőzése érdekében. Mint mondta, az országos tesztelés célja, hogy feltárják a járványgócokat és felmérjék, mely járásokban a legsúlyosabb a fertőzöttség mértéke.

Szombaton a tesztelés megvalósulását több mint 20 ezer ember biztosította a mintavételt végző csoportokban, emellett 2472 katona, közel 1500 rendőr, valamint a járási hivatalok 400 dolgozója volt a helyszíneken. Mikulec elmondása szerint a tesztelőhelyeken vasárnap is zavartalanul folyt a munka. Krajčí közölte, hogy egy hét múlva a legrosszabb eredményeket mutató járásokban folytatódik a szűrővizsgálat. Becslése szerint az összes eddigi tesztelőnap eredménye alapján egy százalék felett lehet a fertőzöttek aránya. Szombaton a tesztelésen résztvevők 0,77 százalékánál mutatták ki a fertőzést, az előző napokban ez a szám lényegesen magasabb volt, tette hozzá Krajčí.

(NZS/Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »