Folytatódik a hagyomány: Bor-és pálinkaszentelőt rendeztek Medvén

Folytatódik a hagyomány: Bor-és pálinkaszentelőt rendeztek Medvén

Az előző évekhez hasonlóan december 26-án, Szent István ünnepén Medve községben ismét megrendezésre került az immáron hagyományosnak számító bor-és pálinkaszentelő, illetve az ezzel egybekötött kóstoló. 

A magyar határ menti kis községben a mai napig megtalálhatók szőlősök és gyümölcsösök, a termésből sok család nagy mennyiségben állít elő bort és jó minőségű cefrét. Medve ismert az apáti boráról, igaz, a faluban egyre kevesebben állítják elő ezt a borfajtát. Aki nem tudná, apáti egy földművelési terület Medve és Kulcsod községek között, ahol búza- és kukoricaföldek mellett szőlősök és gyümölcsösök is megtalálhatók. A falu lakosainak körében különösen népszerűnek számít Kulacs Árpi bácsi apáti bora, aki idős kora ellenére a mai napig évente több liter bort készít.

A bor-és pálinkaszentelő azon indíttatásból jött létre, hogy a falu lakosai megmutathassák a saját termékeiket, illetve megízlelhessék a mások által előállított borokat és pálinkákat.

December 26-án a szentmise keretein belül Nagy Pál, a balonyi egyházközség papja megáldotta a nedűket, illetve fohászt mondott, hogy az új idényben is bőséges termés ígérkezzék. A szintmisét követően nagyjából 9:30-tól Kulacs László, Medve község polgármestere hivatalosan is megnyitotta a IV. bor-és pálinkaszentelőt/kóstolót, amelyre a helyi Szent Anna katolikus templom kertjében került sor.  

Hírdetés

Az idei év kínálatában 11 pálinka és 8 bor szerepelt, a résztvevőknek ezeket kellett megkóstolniuk, majd 0-5 pontig értékelniük.

A nedűk mellé a szervezők házi sajtot és kolbászt, valamint házi sütésű kenyeret biztosítottak. Miután mind a 11 pálinka kóstolására sor került, összesítették a pontokat, majd eredményt hirdettek ebben a kategóriában. A harmadik helyen Rojkovics Gábor, a másodikon Orosz Norbert, az első helyen pedig Kántor Levente pálinkája végzett.

Az eredményhirdetést követően a borokon volt a sor, érdemes kiemelni, hogy a nyolc bor közül öt apáti szőlőből készült. A dobogós helyeken is az apáti borok domináltak, a harmadik és az első helyen Vígh Tibor és Vígh Balázs apáti bor végzett, a második helyet pedig Kulacs Aladár szerezte meg zöld veltelini borával.

Az esemény, vagy nevezzük inkább összejövetelnek jó hangulatban telt, felelevenedtek régi történetek, valamint a borok és pálinkák elkészítésének történetei is. Jó néha kiszakadni ebből a rohanó világból, és egy kevés időt eltölteni a falubeliek társaságában. A szervezők ezért is tartják fontosnak, hogy évről évre megszervezzék az eseményt, és hagyományt csináljanak belőle. Kulacs László polgármester reményei szerint a következő évben ugyanekkor ugyanitt találkozhatunk, és ismét közösen ízlelhetjük meg a medvei termelők által készített borokat és pálinkákat.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »