Folytatja az ellenzék a Btk. módosítása elleni tüntetéseket

Folytatja az ellenzék a Btk. módosítása elleni tüntetéseket

A PS, a KDH és az SaS folytatja a Btk. módosítása elleni csütörtöki tüntetéseket. A kormány tervezetének visszavonását és szabályos törvényelőkészítő eljárás lefolytatását követelik. A következő megmozdulások január 25-én lesznek az ország számos városában, 18 órai kezdettel.

„A módosítás elfogadhatatlan, és ezzel a kormánykoalíció is tisztában van” – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke, hozzátéve, hogy a javaslat a bűnözőket segíti. Állítása szerint a kormánypártok is tisztában vannak a változtatások kockázataival, és ezekre nem tudnak magyarázatot adni a saját választóiknak sem, például a lopásért kiszabható büntetési tételek csökkentésére. Šimečka a parlamentben zajló vita menete alapján úgy véli, a hét vége felé lehet szavazás a gyorsított eljárásról.

Hírdetés

Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője a házelnökhöz intézett felhívást. Szerinte itt lenne az esély, hogy Peter Pellegrini (Hlas-SD) megmutassa, képes elszakadni Robert Fico (Smer-SD) kormányfőtől. Hozzátette viszont, úgy tűnik, hogy Pellegrini nem képes kilépni Fico árnyékából, és ez így lesz akkor is, ha megválasztják államfőnek. Richard Sulík, az SaS elnöke hasonlóan látja a helyzetet, és azt hangsúlyozta, a parlamenti választáson győztes koalíciónak is a törvényes keretek betartásával kell elfogadnia a módosításokat.

A pártok azt még nem közölték, hogy kik szólalnak fel a csütörtöki tüntetéseken. A kulturális miniszter, Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) távozása érdekében indított petícióról azt nyilatkozták, komoly kezdeményezésről van szó, ezt igazolja a rengeteg aláírás. A további lépésekről még egyeztetnek az ellenzéki pártok.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »