Folyamatosan hordják a taxisok a menekülteket a határra

Folyamatosan hordják a taxisok a menekülteket a határra

A kerítés lezárása a migránsok nagy részét Horvátország felé terelte. A szerb–horvát határon megerősítették a rendőri készültséget azután, hogy a határ szerb oldalán fekvő Sid településre megérkeztek a bevándorlók első csoportjai. Zágráb 1500 migránst tud fogadni naponta.

Menetrendszerű kompokkal viszik a migránsokat a görög szigetekről a kontinensre. Innen vonattal és buszokkal jutnak el Szerbiába. Korábban Magyarország volt a következő állomás, ám kedd óta a határ zárva van. Az útvonal tehát Szerbiában változik, Belgrádból Horgos helyett inkább a horvát határra viszik a buszok a menekülteket. A horvátországi Sid városából buszokkal viszik a migránsokat a horvátországi Vukovár felé.

Sokakban csak Horgoson tudatosul, hogy nem mehetnek tovább, és taxikkal indulnak el a horvát határhoz. „Folyamatos a taxiforgalom. Beszéltem egy olyan menekülttel, aki ott volt Horgoson és onnan szállíttatta el magát taxival. Ő azt mondta, hogy 600 eurót kellett fizetnie és nagyjából három órát utazott” – számolt be a helyszínről a Hír TV tudósítója, Török Réka.

Horvátországot eddig elkerülte a menekültek áradata, ám szerdán már ide is százak érkeztek. A regisztrációjuk folyamatos. „Regisztrálják őket. Egyszerre körülbelül hat-nyolc embert. Elég lassan megy egyébként a dolog. Itt hátul, az udvarban egyre több migráns van, és úgy tűnik, hogy eddig már hat busszal szállították már el azokat, akik eddig regisztráltak, de úgy tűnik, hogy egyre többen lesznek, és egyre kevesebbet tudnak elvinni” – tudósított Szilágyi Jenő Tovarnikról.

Hírdetés

A gyalogos határátkelés különösen veszélyes, mert sok terület itt még a jugoszláv háború óta el van aknásítva. Csak a nagy forgalmú útvonalakat tisztították meg az elmúlt években, de a zöldhatárt nem. A horvát miniszterelnök szerint naponta 1500 embert tudnak regisztrálni és továbbengedni. „A falak senkit nem állítanak meg, ráadásul szörnyű üzenetet küldenek. Ritkán beszélek arról, hogy emberek keresnek meg, tehát idősebb emberek keresnek meg, akik még emlékeznek a második világháborúra, általában zsidó emberek, hogy elborzadnak az ilyen dolgoktól. Tudom, hogy durván hangzik ez a hasonlat, de a drót a 21. századi Európában nemhogy nem válasz, hanem éppenséggel fenyegetés” – nyilatkozta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök.

A horvát belügyminisztérium szerint a következő hetekben naponta négyezer ember jöhet az országba.

Tekintse meg a nap eseményeit a szerb–horvát határról »»»


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »