Folyadék került a laptopra, mit tegyek? (x)

Folyadék került a laptopra, mit tegyek? (x)

Ha folyadék került a laptopra, akkor azért még ne essünk kétségbe, mert ez még nem a vég! Vannak bizonyos óvintézkedések, amiket meg tudunk tenni annak érdekében, hogy mentsük, ami menthető. És vannak olyan dolgok is, amiket nem érdemes ilyenkor megtenni. Ezeken megyünk most végig ebben a bejegyzésben.

Folyadék került a laptopra? Ez veszélyes!

Új vagy használt laptop? Teljesen mindegy, ugyanis bármelyikre is kerül folyadék, az ugyanolyan probléma ma is, mint korábban. A leggyakrabban azoknál tapasztalható ez a jelentés, akik szeretnek kávézni vagy teázni a gépük mellett, ellőtt. De nemcsak velük, hanem igazából bárkivel megeshet.

Sajnos a folyadékok nagyon veszélyesek a gépre nézve. És ez független attól, hogy kóláról, vízről, kávéról vagy sörről van-e szó. Viszont van rá mód, hogy megmentsük az informatikai eszközünket.

Nézzük is a tippeket, amivel megoldhatjuk a megoldhatatlannak tűnő gondot, a folyadékot!

  •  Azonnali kikapcsolás!
  • Ha még magától nem kapcsolt ki, akkor nekünk kell azonnal kikapcsolni a készüléket! Emellett gyorsan húzzuk is ki az áramforrásból, áramtalanítsuk. A legegyszerűbb módja a gyors kikapcsolásnak a bekapcsológomb nyomva tartása néhány másodpercig.

  • Nem kapcsoljuk vissza a laptopot!
  • Sokan próbálkoznak szinte azonnal azzal, hogy visszakapcsolják a gépüket. Méghozzá azért, hogy meggyőződjenek róla, hogy ugye semmi gond sincs vele? Ennek nem sok értelme van, ez egy hibás reakció. Ne csináljuk!

  • Távolítsuk el a felesleges folyadékot!
  • Hírdetés

    Ne próbálgassuk a bekapcsolást, hanem amennyire csak lehet, távolítsuk el a felesleges folyadékot a laptopról, billentyűzetről, képernyőről. Gyorsan fordítsuk fejjel lefelé, hogy a folyadék a gravitációnak hála kifollyon és ne még jobban bele.

  • Vegyük ki az akkumulátort!
  • Sürgősen távolítsuk el, ha elérhető és kivehető. Sajnos ez nem opció egy beépített akkumulátorral rendelkező Apple laptop esetén. De ha nem ilyet használunk, akkor erről semmiképp ne feledkezzünk meg.

  • Kapcsoljuk ki a külső alkatrészeket is!
  • Mindent kapcsoljunk ki körülötte, amivel kapcsolatba kerülhet. Ebbe beletartoznak a pendrive-ok, amiket ki kell húznunk. A vezeték nélküli adaptereket szintén, a különböző töltők és például a külsős egér is ilyen.

    +1: Szedd szét a laptopot!

    Azzal, hogy szétszedjük a laptopot, gyorsítjuk a száradását. Ha kicsit is értünk hozzá, mindenképp érdemes darabjaira szedni a gépet, mivel úgyis ezt csinálnák a szervizben. 

    Sőt, akár tovább is mehetünk (ha értünk hozzá). Szét lehet szedni a HDD-t, RAM-ot, stb.

    Mit ne tegyünk?

    Ne szárítsuk radiátoron vagy egyéb hőforrással! A hajszárítót is felejtsük el! Ezekkel csak ártani fogunk. Minél előbb irány a szerviz, ez a legjobb, amit tehetünk.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »