Fölrobbant az izraeli Ámosz 6 műhold rakétája és maga a műhold a floridai Cape Canaveral indítóállomáson

Az amerikai Florida államban néhány órával ezelőtt fölrobbant az a Falcon 9 típusú rakéta, amely holnapután juttatta volna Föld körüli pályára az Ámosz 6 izraeli távközlési műholdat. A robbanást előidéző műszaki hibára a rakéta üzemanyaggal való föltöltése közben került sor. Az Ámosz 6 már hozzá volt csatlakoztatva a rakétához, s ezért a műhold is fölrobbant. A Cape Canaveral indítóállomás környékén egymásután több robbanásról is beszámoltak a környéken lakók. Személyi sérülésről eddig nem érkezett jelentés – írja a Válláh!Hádásot hírportál.

Az első jelentések szerint a floridai Cape Canaveral indítóállomás környékéről magyar idő szerint késő délután több robbanás is hallatszott, s megremegtek a közelben álló épületek. Holnaputánra, szeptember 3-ra tervezték az Ámosz 6 nevű izraeli távközlésű műhold indítását, ám a Falcon 9-es típusú rakéta üzemanyaggal való föltöltése folyamán robbanások történtek, amelyek következtében a rakétához erősített műhold is felrobbant. A beszámolók szerint az indítóállomásról sűrű, fekete füstoszlop szállt föl. A jelentések nem szólnak személyi sérülésről, ám a robbanások után több mentőalakulat is érkezett a helyszínre.

Prof. Jichák Ben Jiszráél, az Izraeli Űrkutatási Ügynökség elnöke a robbanás után elmondta: „Izraelben nem emlékeznek ehhez hasonló, egészen rendkívüli balesetre a rakétaindítás terén. A mai súlyos történés nagyban befolyásolja majd az izraeli műholdas távközlés ágazatát”, jelentette ki Ben Jiszráél a Válláh!Hádásot kérdésére válaszolva. Marc Zuckerberg, a Facebook megalapítója éppen Kenyában tárgyalt az ottani kormány képviselőivel, amikor elérkezett hozzá az Ámosz 6 fölrobbanásáról szóló hír. Zuckerberg az izraeli Ámosz 6 műhold segítségével tizennégy afrikai országba szerette volna eljuttatni az internetkapcsolatot.

Az Israel Defense nevű katonapolitikai hírportál tegnap még örömteli várakozással tekintett az esemény elé: szeptember 3-án Izrael fellövi a világűrbe az általa eddig gyártott legkorszerűbb és legnagyobb, Ámosz 6 nevű távközlési műholdat, írta az izraeli portál, elárulván azt is, hogy az Ámosz 6 az elavulttá vált Ámosz 2 műholdat váltotta volna föl, s az előállítási költsége pedig mintegy 195 millió dollár volt. A holnaputáni indításra beütemezett izraeli Ámosz 6 úgynevezett hasznos súlya a többi között tartalmazza az afrikai kontinens számára internetkapcsolatot biztosító, igen kifejlesztett, úgynevezett Ka-frekvenciát is. A műholdat 2012-ben kezdte kifejleszteni az Izraeli Légi Ipari Vállalat.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »