Fodrászat és manikűrös is várja a sportolókat az olimpiai faluban

Fodrászat és manikűrös is várja a sportolókat az olimpiai faluban

A nyári játékok hivatalos megnyitója pénteken lesz, az olimpiai falut viszont már ellepték a sportolók.

Deutsch Tamás korábbi fideszes sportminiszter, jelenleg EP-képviselő és a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke közölte: összesen 82, ebből 65 hazai sportegyesület 180 versenyzője képviseli a magyar színeket a pénteken kezdődő párizsi olimpián.

A SOSZ csütörtöki tájékoztatása szerint a legtöbb olimpikont a korábbiakhoz hasonlóan a fővárosi kiemelt sportegyesületek adják: a Ferencvárosi Torna Club (FTC) 23, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) 14, Újpesti Torna Egylet (UTE) 10, a Budapesti Vasutas Sport Club-Zugló (BVSC) 8, az MTK Budapest 7, a Vasas SC pedig 5 sportolót ad a delegációba.

A fővárosi klubokat a Debreceni Sportiskola, az OTP Bank – Pick Szeged kézilabdacsapat, a Szegedi Vízisport Egyesület és a Szombathelyi Dobó Sportegyesület követi négy-négy olimpikonnal, majd az Atomerőmű Sportegyesület, a Balaton Úszó Klub Veszprém, a Budaörsi Sport Club, a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület, a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület és az UVSE Vízilabda Sportegyesület következik három-három sportolóval.

A legtöbb sportágban az UTE versenyzői szerepelnek majd, akik hét olimpiai sportágban küzdenek meg az érmekért. Az FTC, a BHSE, és az MTK Budapest versenyzői hat-hat olimpiai sportág versenyszámaiban lesznek érdekeltek.

Mosoda és szépségszalon is van az olimpiai faluban

A párizsi olimpián az olimpiai falut St. Denis-ben építették fel, és több magyar sportoló máris beköltözött. Az olimpiai falu 54 hektáron terül el.

Hírdetés

Az olimpiai idején összesen 14 500 sportoló és hivatalos kísérő lakik itt, a paralimpián pedig 9000 embert fogad majd a falu.

Számos szolgáltatás áll rendelkezésre, többek között 12 mosoda 600 mosógépe nagyságrendileg 60 ezer mosást végez majd el, de van szépségszalon, melyben fodrászat és manikűrös is várja a sportolókat, és most először olyan teret is kialakítottak, ahol a szülők a gyerekeikkel találkozhatnak.

Természetesen biztosított a változatos étkezés is – mintegy 500 recept alapján készíti az ételeket a falu 200 szakácsa -, és számos edzési lehetőséggel is élhetnek az olimpikonok.

Az utcákon 200 italautomatából lehet ingyenesen frissítőhöz jutni. A szervezők igyekeztek olyan teret kialakítani, melyben minden sportoló tud a versenyére készülni, regenerálódni és szórakozni.

A lelkiéletről sem feledkeztek el a szervezők: több vallás képviselői is kialakítottak itt imádkozásra alkalmas területet, keresztény papok is várják a híveket.

Az olimpia és a paralimpia után 2800 új lakást – 2000-et családoknak, 800-at egyetemistáknak – alakítanak majd ki az épületekben. A terület mintegy 6000 embernek lesz az otthona.

Az olimpiák egyik visszatérő témája az, hogy a szervezők hány darab gumióvszert osztanak ki a résztvevő sportolók között. Tokióban a koronavírus-járvány miatt szigorú karanténszabályok voltak érvényben, Párizsban viszont újra szabad az ismerkedés. Az olimpiai falu 9000 lakójának összesen 300 ezer óvszer áll majd a rendelkezésére, tehát fejenként nagyjából 33 darab.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »