Focus-felmérés: Ezzel a párttal kellene összefogniuk Hegeréknek, hogy meglegyen a kétszámjegyű eredmény

Focus-felmérés: Ezzel a párttal kellene összefogniuk Hegeréknek, hogy meglegyen a kétszámjegyű eredmény

Eduard Heger megbízott kormányfő új pártja, a Demokrati a legutóbbi felmérések szerint 5 százalékos eredménnyel épp csak bejutna a parlamentbe. A Markíza televízió megbízásából készült felmérés az vizsgálta, mely párttal kellene együttműködnie a Demokratinak ahhoz, hogy kétszámjegyű eredményt tudjon elérni. A dolog azért is érdekes, mert több formációra is rákérdeztek a választóknál, és kiderült, hogy egyes pártok inkább visszahúznák Hegeréket.

Maga Heger nem csinál belőle titkot, hogy választások előtti együttműködést, akár közös indulást szeretne összehozni a jobbközép pártokkal. A legközelebb ehhez a KDH áll. Bár a Demokrati váltig állítja, hogy konzervatív, jobboldali pártként definiálja magát, elég világos, hogy inkább atlantistának mondható, jelentős liberális felhanggal, amelyet az alapítók közül lévő Rastislav Káčer külügyminiszter, Karel Hirman gazdasági miniszter és Jaroslav Naď védelmi miniszter garantál.

És bár a KDH elnöke, Milan Majerský többször is világossá tette, hogy pártja önállóan kíván indulni a választáson, a felmérésben mégiscsak megjelent egy Demokrati-KDH koalíció lehetősége. Sőt, mint kiderült, ez az összes variáció közül a legelfogadottabb, miután a válaszadók 14,6 százaléka szerint egy ilyen közös pártszövetségre hajlandó lenne szavazni. Ez persze csak a választási potenciál, nem a konkrét pártpreferencia így valójában nem vethető össze a feltüntetett pártok preferenciáinak összegével. 

A dolog érdekessége, hogy a Demokrati-KDH szövetség kiegészülve az SaS-szel már nem hozna annyit konyhára. Erre már csak 12,2 százaléknyi választó lenne hajlandó szavazni.

Ugyanez a helyzet, ha a Demokrati és KDH párosa mellé harmadikként bekerülne a Szövetség. Ez 11 százalékot érne.

Az egészen irreálisnak tűnő Demokrati+KDH+SaS+Aliancia+PS formáció megint csak 12 százaléka lenne.

Hírdetés

Főleg ez utóbbi felvetés rugaszkodott el leginkább a valóságtól. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy a Szövetség jelenlegi formájában közösen induljon a progresszívokkal. Ráadásul maga Heger is utalt rá, hogy gondot jelent számára a Szövetség „egy részének” Orbán Viktor magyar kormányfő politikájához fűződő pozitív viszonya.

Az nem meglepő, hogy a KDH és a Demokrati passzol egymáshoz. Heger anno konzervatív politikusként pozicionálta magát, maga a Demokrati pedig igyekszik nem feszegetni kultúretnikai kérdéseket (bár Rastislav Káčer ezt az igyekezetet rendszeresen szabotálja), és a párt legalább annyira álkonzervatív, mint maga a KDH, amely már jó ideje a nyugati mainstream gravitációs vonzásába került. A 2020-as választások előtt például megnemtámadási szerződést kötöttek a progresszívok – a KDH-s választók nagy meglepetésére.

De a fő szempont mindenképp teljesül. A KDH hetekkel ezelőtt egyértelműen hitet tett a jelenlegi szlovák kormány Ukrajna politikája mellett, besorolt azok közé, akik szerint a háború nak csak Ukrajna győzelmével szabad véget érnie.

Az egy másik kérdés, hogy a KDH többször is jelezte, hogy önállóan akar indulni a választáson. Sőt, még a Demokrati létrejötte előtt jóval felmerült, hogy Heger a KDH listáján induljon, ám végül nem született egyezség, mert a kormányfő az éppen Dzurindát faképnél hagyó Modrá Koalícia pártelnöki posztját ideálisabbnak tartotta.

Ez a felmérés – mivel nyilvánosságra hozott része csak a választási potenciált tartalmazza (tehát a százalékok nem a pártokra adott voksok arányát mutatják, csak azoknak az arányát, akik megfontolnák, hogy a fenti verziókra voksoljanak), a felmérésnek politikai nyomásgyakorlás mellékíze van, ami a KDH-t célozza. Heger pártjának létrejötte ugyanis teljesítette azt a liberális célt, hogy az OĽANO-t kiszorítsák a parlamentből (a párt a Focus szerint már 5 százalék alatt van), de nincs garancia arra, hogy a Demokrati képes bejutni a parlamentbe, és ott hozzásegíteni a liberálisokat egy HLAS-szal közös, de Smer nélküli kormánykoalíció kialakításához.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »