Flóri nélkül zajlott a cigány mandátumosztás – megüzenték Orbánnak, hogy valódi erőforrásnak érzik már magukat

Flóri nélkül zajlott a cigány mandátumosztás – megüzenték Orbánnak, hogy valódi erőforrásnak érzik már magukat

Az új Országos Roma Önkormányzat képviselői átvették megbízólevelüket. Csupán egyvalaki hiányzott – írja a Népszava.

A 47 fős testületből csak a fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke nem jelent meg hétfőn a Ludovika téren, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent Lászlóról elnevezett kápolnájában tartott mandátumátadó ünnepségen. Farkas Flórián későbbi időpontban veszi át megbízólevelét – hangzott el a rendezvényen.

Ha egyáltalán átveszi. Ebben az esetben ugyanis az összeférhetetlenségi szabályok szerint búcsút kellene intenie parlamenti mandátumának. A lap által megkérdezett cigány politikusok (egy kivételével, aki azt állította, nem tud semmit) egybehangzóan azt mondták: biztosak abban, hogy Farkas Flórián az országgyűlési képviselőség mellett fog dönteni. Már amennyiben a Fidesz enged számára választási lehetőséget.

Hírdetés

A települési önkormányzati választásokkal egy időben tartott országos cigány választáson a Lungo Dromnak nem sikerült többséget szereznie az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ). Farkas Flóriánék szempontjából a legnagyobb gond az, hogy a testületbe bejutott másik három szervezet – Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), Roma Polgárjogi Mozgalom, Phralipe – megállapodott egymással: nem kötnek szövetséget a Lungo Drommal.

Farkas László, a Firosz elnöke a "hármas szövetség" nevében arra kérte Rádi Pétert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vezetőjét, hogy hétfőre, a mandátumkiosztás napjára hívja össze az ORÖ alakuló ülését. Rádi azonban a jövő hét keddet, december 3-át jelölte meg. Farkas László szerint az időhúzás a Lungo Drom érdekét szolgálja, ezért tett még egy kísérletet, hogy jobb belátásra bírja az NVB-t. Nem járt eredménnyel.

A Lungo Dromnak így még van ideje rá, hogy néhány képviselőt átcsábítson magához, és ezzel többségbe kerüljön a testületben. A vele szemben összefogó szervezetek szerint ez nem fog sikerülni. Sőt. "Most már a Lungo Dromtól akarnak átjönni hozzánk" – mondta az ORÖ egyik képviselője.

Rádi Péter a megbízólevelek kiosztásakor arról beszélt, hogy túl kell lépni a megosztottságon: nem egy másik frakcióban ülő politikus az igazi ellenfél, hanem – egyebek mellett – a szegénység, az iskolázatlanság, a bűn. Az NVB elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy alkalommal a magyar gazdaság "rejtett erőforrásának" nevezte a cigányságot. Rádi Péter szerint ma már munkaerőhiány van, "a romák közössége valódi erőforrássá vált". Úgy vélte, hogy akaratától, tehetségétől, szorgalmától függően mindenki
dolgozhat…


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »