Finisben a Marhapásztor-akció: hamarosan 24 vádlott állhat bíróság elé Szlovákia egyik legkiterjedtebb korrupciós ügyében

Finisben a Marhapásztor-akció: hamarosan 24 vádlott állhat bíróság elé Szlovákia egyik legkiterjedtebb korrupciós ügyében

A sajtót hónapok óta lázban tartó korrupcióellenes akció, a Marhapásztor (Dobytkár) nyomozási fázisa néhány héten belül lezárulhat. Eddig összesen 19 fizikai, és 5 jogi személy ellen emeltek vádat Szlovákia egyik legkomolyabb korrupciós botrányában.

A Mezőgazdasági Kifizetőügynökség (PPA) berkein belül elkövetett számtalan korrupciós ügy végére kerülhet pont, ha eredményesen zárul a Marhapásztor fedőnevű akció. A PPA-nál ugyan elindult már a tisztulás folyamat, az ügynökség szóvivője szerint a „toxikus figuráktól” megszabadultak (mintegy húsz embert bocsátottak el és átszervezték a teljes struktúrát), de arra még várni kell, hogy a bűnösök is megkapják a magukét. Összefoglaló cikkünk dolgok jelenlegi állásáról.

A Hospodárske Noviny szerint több száz cég lehet érintett ebben az elképesztő korrupciós ügyben, hiszen ennyi a csak eddig megvádolt 19 fizikai és 5 jogi személyhez kötődő vállalatok száma. A lap azt írja, több tízmillió euróra rúghat a gyanús pénzmozgás, amelynek nagy része tulajdonképpen az uniós források megcsapolásának köszönhetően jutott el a gyanús cégekhez.

Keveset hangsúlyozott tény, hogy ezek a gyanús machinációk, nem csak az előző, Smer-SNS-Most-Híd kormány alatt zajlottak, hanem egy ciklussal korábban is, 2012 és ’16 között, az „egyszínű” Smer-kormány idején. A nyitrai nagyvállalkozó, Norbert Bödör is ezekben az években szedhette meg magát. Az ügyben a PPA több korábbi vezetője is érintett, vád alá helyezték például a korábbi elnököt, Juraj Kožuchot, illetve Ľubomír Partikát, aki megbízott igazgatóként irányította az ügynökséget. Partika idején több mezőgazdasági cég erélyesen tiltakozott a minisztériumban amiatt, mert szerintük a PPA „baráti alapon” osztogatja a támogatásokat, teljesen szubjektív kritériumok alapján. Partika utódját, az SNS által jelölt Juraj Kožuchot is megvádolta az ügyészség. Kožuch, aki jelenleg szabadlábon védekezik, azt állítja, ő csak aláírta az elérakott papírokat, semmilyen korrupciós ügyről nincsen tudomása. Az egykori igazgató régi jó szokás szerint mindent egyik alárendeltjére kent, hogy pontosan kire, csak találgatni lehet.

A V. úrként emlegetett férfi nevét ugyanis nem hozták nyilvánosságra, ő valószínűleg védett tanúként vesz részt az ügyben.

Kožuch állításait egy korábbi minisztériumi audit is megerősítette, Karol Mitrík, a Legfelső Ellenőrző Hivatal (NKÚ) egykori igazgatója például már évekkel ezelőtt felhívta erre a furcsaságra a figyelmet, sőt, Mitrík még azt is kijelentette, a rengeteg visszaélés maitt talán jobb lenne az egész PPA-t megszüntetni. A Hospodárske Noviny úgy tudja, Mitrík annak idején a miniszter asszonynak, Gabriela Matečnának is jelezte, baj van az ügynökségnél. A figyelmeztetés süket fülekre talált.

Hírdetés

Norbert Bödör neve tulajdonképpen Vnukkal kapcsolatban jelenik meg a történetben. Bödör kiterjedt korrupciós ügyeinek középpontjában ugyanis, részben, a vidékfejlesztési ügynökségtől érkezett pénzek állnak. Bödör és Vnuk jól ismerik egymást, a HN szerint tegeződnek, sőt, tulajdonképpen szomszédok. Egy Nyitra melletti kis faluban ugyanabban az utcában élnek. Bödörnek erre a házára bírósági végzést adott ki az ügyészség, Vnuk néhány száz méterre álló házára nem.

A HN minisztériumi forrása szerint Vnuk a PPA átszervezése után kikerült a pixisből, a megújult ügynökségben már semmiféle posztot nem kapott.

A Mezőgazdasági Kifizetőügynökség 2004-es megalakulása óta közel 10,3 milliárd eurónyi támogatást osztott szét a szlovákiai mezőgazdászok körében. Már évekkel ezelőtt felmerült, az EU-s pénzek egy része bizony nem oda kerül, ahová szánják, Az unió antikorrupciós ügynöksége, az OLAF egy korábbi jelentésében azt állította, több millió euró értékben károsíthatták meg a szlovák államot. Ezzel kapcsolatban Ján Mičovský mezőgazdasági miniszter néhány nappal ezelőtt azt mondta, 

(…) az eddigi információink alapján kénytelen vagyok azt mondani, hogy nagyon keveset derített csak ki a külföldi audit.

A tárcavezető elmondta, az eddigi vizsgálatok alapján nem egyedi esetekről van szó, tulajdonképpen rendszerszintű korrupció folyt a kifizetőügynökségnél. Azzal kapcsolatban viszont, hogy ki tehető felelőssé mindezért, a miniszter elzárkózott a válaszadástól. A politikai felelősség biztosan Matečná miniszter asszonyt, illetve elődjét, Ľubomír Jahnáteket terheli, mondta, de „minisztériumi hivatalnokok” voltak azok, akik lehetővé tették a korrupcióhoz ideális körülményeket.

Hogy kik voltak ezek a hivatalnokok, reméljük a bírósági tárgyalások végén fény derül erre is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »