Figyelemzavar, alvászavar, hajhullás: nem gondolná, hogy ez is okozhatja

Figyelemzavar, alvászavar, hajhullás: nem gondolná, hogy ez is okozhatja

Az ételintolerancia mindenféle tünet kialakulásában szerepet játszhat, mint például a puffadás, a rossz közérzet, a székrekedés, a hasmenés, a fogyás, a hízás, aztán a migrénes fejfájás, krónikus bőrbetegségek, ekcémák, kiütések kialakulásában, de még számos más dologban is: figyelemzavarban, alvászavarban, hajhullásban. Tehát nagyon széles az a skála, amit ételintolerancia okozhat – fogalmazott az InfoRádiónak Takács Alajos főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

Mint elmondta, tíz éve vannak olyan vizsgálati módszerek, amelyekkel ez kimutatható.

Egy friss vizsgálatnak most
hatezer beteg vetette alá magát, ezek adatait dolgozták fel, így derült ki, hogy a magyar lakosság körében a tej-, a tojás- és a búzaérzékenység áll a „ranglista” első három helyén,
korra, nemre tekintet nélkül.

Hírdetés

Ezen érzékenységek Takács doktor szerint nem gyógyíthatóak, ki kell őket hagyni az étrendből, így a panaszok néhány hónap alatt megszűnnek.

Takács Lajos szerint fontos különválasztani az ételintoleranciát és az autoimmun betegségeket, előbbi ugyanis az adott étel elhagyása mellett teljes panaszmentességet okoz.

Arról egyelőre nincs információ, hogy örökletesek-e ezek a betegségek,

inkább arról lehet szó, hogy ha egy családban hasonló dolgokat fogyasztanak, akkor hasonló panaszok lesznek, de az egyelőre csak feltételezés, hogy a génjeinkben hordozunk bizonyos dolgokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »