Figyelem: fontos határidő jár le kedden – több százezer autós érintett

Figyelem: fontos határidő jár le kedden – több százezer autós érintett

Már csak 2023. január 31. kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák.

A kedd éjféli határidő után már csak az idei évre vásárolt matricával lehet használni az autópályákat – figyelmeztet az e-autopalyamatrica.hu portál.

De mit tehetünk, ha elfelejtettük megvásárolni az autópálya matricát?

1 órás türelmi idő van.

A jóhiszemű felhasználókat védő intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg a pályamatricát: mentesülnek a büntetés alól, ha a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő 1 órán belül megveszik.

Ha mégis megbüntettek, három lehetőség van

Az első lényege, hogy az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica megvásárlásával kiválthatja a jogosulatlan úthasználat időpontja és az e-matrica megvásárlása között keletkezett, akár az összes tárgyéven belüli pótdíjas esetét. Ezzel a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül lehet élni.

Hírdetés

A másik lehetőség a pótdíjamnesztia: a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérelmezheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen. Ennek összege 6 db alap pótdíj összegének felel meg.

A harmadik lehetőség a pótdíjmaximalizálás: ha abban a tudatban használtuk a fizetős utakat, hogy rendelkezünk érvényes matricával, és csak az első büntetés megérkeztekor derül ki, hogy mégsem. Amennyiben kettőnél több büntetést kaptunk, személyesen vagy írásban kérhetjük a pótdíjak maximalizálását, kérelmünk pozitív elbírálása esetén pedig legfeljebb két büntetést kell kifizetnünk.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »