Fiesztával ünnepelték a karantén végét Spanyolországban

Oltani, oltani és óvatosan nyitni – továbbra is ez a mottó Európa-szerte. Az országonként eltérő, hogy hol melyik óvintézkedéseket, korlátozásokat engedik el először. Spanyolországban fesztiválhangulatban ünnepelték az emberek a szükségállapot feloldását. Ez volt az első hétvége, hogy hat hónap után megint szabadon bulizhattak.

Újra lehet utazni a tartományok között, a belföldi turisták elözönlötték a tengerpartokat.

A legtöbb olasz régióban is megnyitották a tengerparti strandokat a hétvégén. A külföldiek előtt is megnyitották a határokat. Aki igazolni tudja, hogy védett, vagy van friss negatív tesztje, nem kell karanténba vonulnia – írja a Hirado.

Mintha már nyoma sem lenne a járványnak, annyian buliztak Barcelonában szombat este. A főleg fiatalokból álló, többezres tömeg önfeledten ünnepelte a koronavírus miatt elrendelt szükségállapot végét, amelyet a kormány a múlt héten oldott fel.

Hat hónap után megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, így már nem volt akadálya az utcai partiknak sem. Sokan azonban fittyet hánytak a megmaradt járványügyi szabályokra, ezért a rendőrségnek többször is közbe kellett avatkoznia.

„A belvárosban legalább ezren, a tengerparton több mint 2500-an zsúfolódtak össze, néhányan nem tartották be az egészségügyi óvintézkedéseket”

– mondta a városi őrség munkatársa.

Spanyolországban tartományonként különböző korlátozások továbbra is érvényben vannak. Katalóniában például a bárok és éttermek reggel 7-től este 11 óráig tarthatnak nyitva, az asztaloknál pedig legfeljebb négyen ülhetnek.

Spanyolországban május 9-től megszűnt a tartományok közötti utazási tilalom is, így a hétvégén elözönlötték a belföldi turisták a tengerparti strandokat.

Portugáliával ellentétben egyelőre nem nyitotta meg kapuit a külföldi turisták előtt Spanyolország, ám a kormány folyamatos konzultációkat folytat elsősorban az Egyesült Királysággal, hogy a britek minél hamarabb visszatérhessenek a spanyol üdülőhelyekre.

Ám az némi riadalmat keltett, hogy London nemrég úgy döntött, Spanyolországot egyelőre kihagyja az utazásra javasolt úgynevezett zöld besorolású országok listájáról. Vagyis az onnan hazatérő turistáknak továbbra is kötelező tíz napra karanténba vonulniuk.

Hírdetés

A spanyolok sokáig abban bíztak, hogy legalább a Kanári és a Baleár-szigetek felkerülhetnek a zöld listára, ott ugyanis kedvezőek a járványügyi adatok, ám azóta ez a remény is szertefoszlott.

2019-ben mintegy 18 millió brit turista látogatott el az ibériai országba.

Spanyolországban eddig több mint 3,5 millióan fertőződtek meg, és legkevesebb 80 ezren vesztették életüket a járvány szövődményei miatt. Az országban annak ellenére csökken a járvány terjedésének üteme, hogy a Pedro Sanchez vezette baloldali kormánynak eddig mindössze a 47 milliós lakosság alig egyharmadát sikerült legalább egyszer beoltatnia. Ezzel szemben például hazánkban már a 47 százalékot is elérte a lakosság átoltottsága.

Megnyíltak a strandok Itáliában

A legtöbb olasz régióban is megnyitották a tengerparti strandokat a hétvégén. Sokan napoztak, sétáltak, sportoltak a homokban. Egyelőre főként helyiek, de már a külföldiek előtt is megnyitották a határokat: aki igazolni tudja, hogy védett, vagy van friss negatív tesztje, nem kell karanténba vonulnia.

Szombaton a legtöbb olasz régióban már megnyíltak a tengerparti strandok.

A tervek szerint jövő hónaptól pedig már országszerte az összes strand látogatható lesz. Bár a járványadatok napról napról javulnak Olaszországban is, a strandokon is be kell még tartani jó néhány szabályt.

„A közösségi helyiségekben kötelező maszkot viselni, de mint láthatja azok, akik a napernyő alatt vagy a napozóágyaknál vannak, levehetik. Idén is figyelünk a távolságtartásra. A szabályok szerint 12 négyzetméteren egy napernyő lehet, de nálunk még ennél is messzebb vannak egymástól”– mondta az egyik tengerparti üdülőhely tulajdonosa.

Az M1 Híradójának beszámolója szerint a Rómához közeli Ostia strandján sokan sétáltak, strandteniszeztek, fociztak vagy napoztak a homokban. A pihenni vágyók nagy része itt is főként helybéli volt, hamarosan azonban külföldi turisták is jöhetnek.

Péntektől ugyanis már nem kell kötelezően karanténba vonulniuk azoknak, akik az Európai Unió országaiból, Nagy-Britanniából vagy Izraelből utaznak Olaszországba.

Elegendő felmutatniuk egy negatív koronavírus tesztet.

A lazítások egyik fő oka, hogy egyre kevesebb koronavírusos fertőzöttet regisztrálnak, miközben Európa-szerte egyre nő az oltottak száma.

Az Európai Unióban Olaszországban készült elsőként tanulmány az oltások hatékonyságáról, amelyet szombaton tettek közzé. Az olasz kutatás szerint 5 héttel az első injekció után 80 százalékkal csökken a koronavírus fertőzések, és 90 százalékkal a kórházi ápolásra szorulók száma. A halálesetek pedig 95 százalékkal esnek vissza a Pfizer, a Moderna, és az AstraZeneca esetében is, minden korosztályban, a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

Olaszországban már több mint 8 millió ember kapta meg mindkét oltását, nagyjából 10 millióan pedig az első dózist.

Olaszországban a járvány kezdete óta már több mint 4,1 millióan kapták el a koronavírust, és több mint 120 ezren haltak bele a betegség szövődményeibe. Európában Nagy-Britannia után a második legtöbben Olaszországban vesztették életüket.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »