Fideszes hatalmi harcok Heves megyében

Fideszes hatalmi harcok Heves megyében

Ilyen ember kell önöknek? – fogalmazta meg a kérdést a lőrinci Fidesz egykori elnöke annak kapcsán, hogy Szabó Zsolt indulhatott 2010-ben pártja országgyűlési képviselőjelöltjeként a hatvani választókerületben. Jánosi László blogjában azután vetette mindezt fel, hogy felemlegette a korábban Szabó vezetése mellett működő Aranyfácán Konzervgyár tartozásairól elterjedt híreket. 

Heves megyében a Fidesz szervezetekben évek óta kemény hatalmi harcok dúlnak. Ennek eredménye volt, hogy 2009-2010-ben az egri után a lőrinci, füzesabonyi és gyöngyösi csoportot is feloszlatták. 2011 óta az egrieknek jogerős bírósági ítéletük van arról, hogy ez jogellenesen történt. A konfliktusok közös pontja a lefelé taposás, felfelé törleszkedés. 

Frontvonal

A fideszes belháborúkban csak a szereplők változtak az évek folyamán. Az indulatok továbbra is hevesek, amelyeknek kárvallotjai a térségben élő emberek. Szabó Zsolt országgyűlési képviselő és Horváth Richárd, Hatvan polgármesterének küzdelme évek óta témát ad a sajtónak. A helyzet miatt nemrég Orbán Viktor is aggodalmát fejezte ki, attól tart, hogy az uniós topos pénzek elosztása körüli botrányok felhívják majd a figyelmet Brüsszelben az itteni elosztási rendszer sajátosságaira. 

Ám, ez csak a belső küzdelmek egyik színtere. A megye három országgyűlési képviselője – Nyitrai Zsolt, Szabó Zsolt és Horváth László –  és azok emberei 40 milliárd forint fejlesztési pénzen vesztek össze, hogy melyikük érdekeltségi köre nyerjen nagyobb összeget. A harc miatt a megyei közgyűlés működése is megbénult egy időre. A bizottságok határozatképtelenek voltak az egymással rivalizáló fideszes képviselők távolmaradása miatt. 

Aki rosszul választ, pórul jár

Több személyi kérdés kapcsán felsejlett, hogy komoly a küzdelem Eger fideszes polgármestere, Habis László és Nyitrai Zsolt között. Az ellenzék szerint személyi és gazdasági kérdésekben nem előbbi, hanem utóbbi mondja ki a döntő szót a városban. 
Szabó Róbertet, a megyei közgyűlés fideszes elnökét Horváth László köréhez sorolják. Előfordult, hogy nem teljesítette Nyitrai kérését, aki egyik bizalmasának kinevezését kezdeményezte, emiatt is komoly ellentét feszül a felek között. 

Orbán megmutatta, hogy ki az embere

A Fidesz megyei vezetése 2011-ben az országgyűlési képviselővé váló és Hatvan polgármesteri székét is megszerző Szabó Zsolt kezébe került. Két évvel később elveszítette a pozícióját és immár negyedik éve Nyitrai Zsolt viseli a Fidesz Heves megyei szervezetének elnöki posztját. Nyitrait ajánlgatta a választóknak a 2018-as kampányrajt után Egerben Orbán Viktor. A miniszterelnök és Nyitrai közös akciója erős üzenet az egymással harcoló fideszes köröknek. Hogy ne bízza el magát a politikus, Orbán nyilvánosan megalázta, amikor támogató aláírásokat gyűjtöttek és kamerák előtt azt mondta neki: „Egy mosógépet könnyebb eladni, mint téged.” 
Nyitrai 2002-ben ülhetett be először a parlamentbe. Pártbeli beágyazottságát jól jelzi, hogy 2006-tól 2010-ig a párt operatív igazgatója volt, a 2006-os önkormányzati kampányban vezető szerepet osztottak rá. Nyitraira úgy tekintenek, mint Orbán bizalmasára, aki a Fidesz mögötti gazdasági szereplőkkel is kapcsolatban áll. 

Hírdetés

A védett személy

Nyitrai kormányzati szerepvállalása rövidre sikerült, csupán bő egy évig töltötte be 2010-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, infokommunikációért felelős államtitkári posztját. Az akkori tárcavezetővel, Fellegi Péterrel került konfliktusba, mert egy milliárdos szerződés kapcsán eltérő gazdasági körök érdekeit képviselte a két kormánypárti politikus. 

A felmentése után Orbán közvetlen munkatársává tette Nyitrait, aki miniszterelnöki biztosként a nemzeti konzultációkért felelt. Ám a 2012. augusztus 20-ig tartó konzultáció vége előtt a kormányfő leváltotta Nyitrait. A 850 millióba kerülő konzultáció lehetőségével alig több mint 700 ezren éltek.
2015 nyarán a Heves megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából miniszteri biztossá nevezték ki, 41 milliárd forint felhasználásáért felel. 

Meddig tűrik Szabó önkényét a Fideszben?

A fideszes hatalmi harcok egyik leglátványosabb terepe Hatvan és környéke. Itt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő évek óta küzd a város élére megválasztott utódával, Horváth Richárddal. Utóbbi lerázta magáról a képviselői gyámságot és eltávolította Szabó embereit az önkormányzattól. A háború egyik következménye, hogy Hatvan alig kapott az uniós terület- és településfejlesztési operációs program forrásaiból. A 9,7 milliárd forintra benyújtott pályázatokból mindössze 55 milliót sikerült megnyerniük, miközben a háborúskodásban Szabó mellé álló településvezetők önkormányzatai milliárdokhoz jutottak. Heves, amelynek lélekszáma fele Hatvanénak például 3 milliárd felett jár. A pályázatok elbírálásában részt vesz a megyei közgyűlés. Itt felmerült, hogy szabálytalanul dobták vissza futószalag-szerűen Hatvan pályázatait. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elrendelte a Hatvan városát érintő uniós TOP-pályázatok felülvizsgálatát. Lázár szerint a polgármesternek van igaza, és Szabó Zsolt államtitkár súlyos hibát követett el. Ilyen komoly kritikát nem nagyon kapott senki az elmúlt időszakban saját párttársától.  

Megbűnhődte már e nép?

Szabó választókerületében a polgármesterek támogató aláírásukkal álltak ki a Lázár által bírált Szabó Zsolt mellett. Az akció kezdeményezője Heréd polgármestere volt. Tavaly Kómár József ülhetett a Hatvan és Környéke Települési Szilárdhulladék-gazdálkodás Fejlesztése Társulás tanácsa élére, éppen Horváth Richárd helyére. 
Az csak egy része az utóbbi történetnek, hogy a Fidesz-központban meddig nézik el Szabó tevékenységét és azt, hogy ezzel több tízezer ember életét keseríti meg. A történet súlyosabbik fele, hogy fennáll a veszélye, hogy a fideszes hatalmi marakodások miatt veszélybe kerülhetnek a topos milliárdok. 

Sneider Tamás, a Jobbik térségben induló országgyűlési képviselőjelöltje feljelentést tett az ügyben. Azt mondta:

„Nem kockáztathatjuk a TOP-os forrásokat bárkinek is a szereptévesztése, korruptsága vagy éppen pitiánersége miatt” 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »