Fico: Veszélyesen közel kerültünk egy globális konfrontáció lehetőségéhez

Fico: Veszélyesen közel kerültünk egy globális konfrontáció lehetőségéhez

Fico: Veszélyesen közel kerültünk egy globális konfrontáció lehetőségéhez Mészáros Richárd2024. 08. 29., cs – 13:26

A Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) legfontosabb üzenete a háború befejezése és a béke megteremtése volt – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő az SNP 80. évfordulójának csütörtöki ünnepségén Besztercebányán. Hozzátette, a felkelés lezárta a szlovák nemzet jelentéktelenségének és passzivitásának korszakát is.

„Jogunk van arra, hogy innen, Besztercebányáról is békét követeljünk a világ minden részére. Jogunk van kijelenteni, hogy egy olyan ország vagyunk, amely együtt kíván működni mindenkivel, aki a békés együttélést tartja szem előtt, aki tisztel minket, és tiszteletben tartja elveinket és történelmi hagyományainkat” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Mint mondta, nem ismétlődhet meg az, hogy a kormány politikusai meggátolják a lakosságot abban, hogy részt vegyenek a Szlovák Nemzeti Felkelésről szóló megemlékezéseken.

Hírdetés

Fico úgy véli, hogy a nemzetközi rend mára szabályok nélküli, kegyetlen párbajjá alakult. „Új nemzetközi rendet kell kialakítanunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a következő 50 évben világszerte béke uralkodjon” – jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a hidegháború idején meghatározott vörös vonalakat mostanra átlépik. „Ezek olyan vörös vonalak voltak, amelyeket a múltban nemcsak tiszteletben tartottak, hanem különböző nemzetközi eszközökkel be is tartattak. Ma viszont veszélyesen közel kerültünk egy globális konfrontáció lehetőségéhez” – figyelmeztetett. Hozzátette, hogy ha valakinek szuverén vagy magabiztos véleménye van, azt azonnal elnyomják.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »