Fico: Vagy Danko lesz a házelnök, vagy Žiga fogja vezetni a parlamentet a választási időszak végéig

Fico: Vagy Danko lesz a házelnök, vagy Žiga fogja vezetni a parlamentet a választási időszak végéig

A házelnöki poszt betöltése kapcsán odáig fajulhat a helyzet, hogy vagy az SNS vezetője, Andrej Danko lesz az új házelnök, vagy Peter Žiga (Hlas-SD) fogja vezetni a parlamentet a választási időszak végéig. Ezt Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök mondta a Szombati dialógusok c. vitaműsorban.

Fico Dankót támogatja erre a posztra, de a parlament elnökének megválasztására addig nem kerül sor, amíg a koalícióban nem születik 100%-os megegyezés arról, hogy sikerül megválasztani az új házelnököt. A kormányfő megerősítette, hogy a szeptemberi ülésen nem választják meg a parlament új vezetőjét.

„Úgy tűnik, hogy vagy Andrej Danko lesz a Nemzeti Tanács elnöke, vagy Peter Žiga marad a parlament megbízott elnöke a választási időszak végéig. Talán egyszer eljutunk idáig” – jelentette ki Fico. Nem lát okot a kormány rekonstrukciójára annak érdekében, hogy megállapodás szülessen a parlament új elnökéről.

Fico csak abban az esetben támogatja Danko jelöltségét, ha megszületik a megállapodás. Szerinte a parlament csak akkor választja meg a házelnököt, ha a megállapodást „vérrel írják alá”.

Hírdetés

„Ha az SNS és a Hlas bizonyos feltételek mellett megállapodnak abban, hogy valaki más lesz a házelnök, mint Andrej Danko, akkor tiszteletben fogom tartani ezt a megállapodást” – mondta.

A miniszterelnök megismételte: támogatja azt az elképzelést, hogy az SNS vezetője, Danko legyen az parlament elnöke. Hangsúlyozta, hogy Peter Pellegrinit a kormánykoalíció jelöltjeként választották meg államfőnek. Tiszteletben tartja a koalíciós szerződésben leírtakat is.

Fico nem ad időultimátumot a koalíciónak a parlament vezetőjének megválasztására.

„Ez a téma számomra jelen pillanatban nem létezik” – mondta, hozzátéve, hogy először az állami költségvetés konszolidációjával vagy előkészítésével kell foglalkozni. Hangsúlyozta: a parlament működése biztosított.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »