Fico munkába állt: Szlovákia jó úton halad

Fico munkába állt: Szlovákia jó úton halad

Jobb kezében mankót tartva, kicsit bicegve állt kamerák elé a merénylet után lábadózó szlovák miniszterelnök. Robert Fico az Agro Voderady mezőgazdasági szövetkezetetben, Szlovákújhelyen (Slovenská Nová Ves) tekintette meg az idei aratási munkálatokat.

Fico ezzel nem egész két hónappal az ellene elkövetett merénylet után, melynek során négy lövés érte, állt újra munkába.

” Szlovákia jó úton halad. A fizetések növekedése meghaladja az inflációt. A bankokban 600 milló euróval nőtt a lakossági betétek értéke. 2024-re tisztességes gazdasági növekedés várható az országban, amivel ismét elkezdtünk közelíteni Az EU-s életszínvonalhoz”

– összegezte a kormányfő.

Egyúttal gratulált a szlovákiai mezőgazdászoknak az idei aratáshoz, mely egész éves munkájuk kicsúcsosodását jelenti. Elmondta, hogy a gazdák mindenkinél jobban ki vannak szolgáltatva az időjárási körülményeknek. Megjegyezte, hogy gyerekkorához képest az aratás már egy hónappal korábban kezdődik.

Hírdetés

Hozamvisszaesés várható idén a gabonafélék terén Szlovákiában

” Idén nem beszélhetünk rekord terméshozamról, de ettől még a gazdáknak nincs okuk a panaszra. Fontos, hogy termékeiket el tudják helyezni a piacon és bekerüljenek a feldolgozói hálózatba”

– tette hozzá.

Robert Fico megjegyezte, hogy 2024. júniusának végéig a közvetlen agrártámogatások 97 százaléka ki lett fizetve.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia nem kér az ukrán gabona behozatalából. Ami a mezőgazdasági ágazat előtt álló legnagyobb kihívásokat illeti, szerinte ez nagymértékben a közös uniós agrárpolitikától függ, illetve attól, hogy  milyen gyorsan válik Ukrajna az EU tagjává. A miniszterelnök szerint stabilitásra, kiszámítható ágazatra van szükség, Szlovákiában pedig a mezőgazdasági önellátottság mértékének további megerősítésére.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »