Fico közölte Smihallal, hogy Szlovákia humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának

Fico közölte Smihallal, hogy Szlovákia humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök hétfői telefonbeszélgetésük során megerősítette Denisz Smihal ukrán kormányfőnek, hogy Szlovákia humanitárius és civil segítséget nyújtana Ukrajnának. Erről a közösségi hálón tájékoztatott a kormányfő. Egyúttal bejelentette, hogy 2024 elején a szlovák–ukrán határon találkozik Smihallal.

„Nem hiszünk az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában, mert az csak felesleges vérontáshoz vezet, eredményre nem” – jelentette ki Fico.

Kijelentette, hogy Szlovákia kész segíteni Ukrajnának az aknamentesítésben, ehhez speciális felszereléseket szállítani, együttműködni az energiaszektorban, beleértve a lakosságot szolgáló nukleáris létesítmények felügyeletét, és humanitárius segélyt nyújtani Ukrajnának.

Hírdetés

Megerősítette továbbá, hogy Szlovákia továbbra sem engedélyezi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát Szlovákia területére, amit azzal indokolt, hogy ez ellentétes lenne a szlovákiai gazdák érdekeivel.

A kormányfő megerősítette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna és Moldova európai perspektíváját, de a nyugat-balkáni országokéval együtt. Támogatja az Európai Unió 2024-2027-es költségvetésének közelgő felülvizsgálatát is az általa korábban meghatározott feltételekkel.

Az említett területeken való együttműködés az új év elején téma lesz a szlovák és az ukrán miniszterelnök találkozóján.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »