Fico: Hozzá kellene járulnunk a közös európai álláspontok kialakításához

Fico: Hozzá kellene járulnunk a közös európai álláspontok kialakításához

Szlovákiának aktívnak kellene lennie az Európai Unióban, és hozzá kellene járulnia a közös európai álláspontok kialakításához – jelentette ki szerdán este Robert Fico (Smer-SD) kormányfő az ország uniós csatlakozásának 20. évfordulójára rendezett gálaesten a pozsonyi várban.

Fico fontosnak tartja az uniós külpolitika és az áeu ambiciózus terveinek kérdését.

„Szlovákia részt akar venni az arról zajló párbeszédben, hogy képesek vagyunk-e megújítani például az ambiciózus környezetvédelmi terveket, és talán más célkitűzéseket is”

mondta Fico.

Hozzátette, Szlovákiának arra is figyelnie kell, hogyan viszonyul az EU az értékrendbeli kérdésekkel kapcsolatos szélsőségekhez, és hogyan kíván reagálni az egyes tagállamok szuverenitásának és függetlenségének megnyilvánulásaira.

„Az EU elsősorban a változatosságában egységes és tiszteletben kell tartanuk ezeket a különbözőségeket, ellenkező esetben nagyon bonyolult időszak vár Európára”

Hírdetés

tette hozzá.

A kormányfő ennek kapcsán rámutatott, hogy meg kell őrizni a tagállamok vétójogát. Szavai szerint az által lehet tiszteletben tartani a különbözőségek egyes elemeit, továbbá a szuverenitást és az önállóságot.

„Természetesen az uniós elvek és alapértékek teljes tiszteletben tartása mellett”

szögezte le, majd a békét, valamint a tisztelet fontosságát is hangsúlyozta.

A kormányfő szerint rendkívül sokat segített Szlovákiának az uniós tagság. A csatlakozást illetően kiemelte az akkori kormánypárti és ellenzéki politikusok egyetértését. Hozzátette, hogy most is egyetértés van az unióban való maradásról, de a jövőbeni tagság milyenségével kapcsolatban vannak nézetkülönbségek.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »