Fico és Danko nem támogatná tovább súlyos százezrekkel az atlantista GLOBSEC agytrösztöt

Fico és Danko nem támogatná tovább súlyos százezrekkel az atlantista GLOBSEC agytrösztöt

Szerda délelőtt Robert Fico (Smer) kormányfő kijelentette, hogy a kormány nem fogja tovább támogatni a GLOBSEC atlantista-liberális agytröszt évenként megrendezésre kerülő nagy biztonságpolitikai fórumát. A délután folyamán Andrej Danko helyettes házelnök, a legkisebb kormánypárt, az SNS elnöke jelezte, hogy Peter Pellegrini (HLAS) házelnök pártja nem ért egyet a finanszírozás beszüntetésével – derül ki a Štandard szlovák konzervatív hírportál cikkéből. 

A GLOBSEC 2005-től szervezi pozsonyi biztonságpolitikai konferenciáját, ahol számos neves személyiség, országvezető, vezető diplomata és kiemelkedő szakértő megfordult.

Mindettől függetlenül a GLOBSEC ízig-vérig progresszív-atlantista vonalat követ. A tavalyi pozsonyi fórumon olyanoknak adtak teret, akik Ukrajna győzelmét és Oroszország feldarabolását hirdették, miközben tagadták, hogy Moszkva bármilyen esetben hajlandó lenne atomfegyverhez nyúlni (ezzel igazolva a háború eszkalációjának támogatását). A V4-eket is temették (a GLOBSEC első emberének, Vass Róbertnek ez a prognózisa nem jött be).

A GLOBSEC egyébként nem csak szakértői elemzéseket készít, hanem szervezesen hozzájárul a liberális-progresszív mediális hálózat narratíváinak megtámogatásához is. Sőt. Egy, a választások után megjelent elemzésükben kifejezetten arra szólítottak fel, hogy anyagilag támogassák az olyan „hiteles és valós híreket” közlő médiumokat, mint a balliberális Napunk és az Új Szó (mindkét lap csúfosan leszerepelt a választások előtti kampány során).

A dolgot alaposan bonyolítja, hogy Ivan Korčok, a progresszívek és atlantisták (jelenlegi) kedvenc államfőjelöltje, aki nem mellesleg volt washingtoni nagykövet és Ukrajna-párti külügyminiszter is, nagy valószínűséggel élvezné a GLOBSEC „kiemelt figyelmét”, és abból előnyt kovácsolhatna az elnökválasztási kampány során.

Ennek lehetőségét Fico is felismerte:

Hírdetés

„Azt hiszik, hogy tétlenül nézem, ahogy Soros a GLOBSEC fórumán jár-kel és az önök államfőjelöltjével fog fotózkodni, akkor nagyot tévednek. Szeretném önöknek elmondani, hogy a a költségvetésből a GLOBSEC-nek elkülönített pénzt valami másra fogjuk fordítani”

vágta a progresszív Michal Šimečka fejéhez Fico.

Tény, hogy a szlovák állam, leginkább a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium komoly összegekkel támogatta a GLOBSEC-et. Andrej Danko állítása szerint a tavalyi fórum alkalmával például az állam nem csak pénzt biztosított, de az adófizetők költségére biztosította a számos miniszter és több országvezető Pozsonyba érkezésekor a környék és a rendezvény biztonságát.

Danko meggyőződése, hogy GLOBSEC-nek egy eurót sem szabadna kapnia a közpénzekből. Mi több, az SNS határozati javaslatot terjesztett a kérdésben a kormány elé.

A probléma az, hogy a Smernél liberálisabb, majdnem a PS-szel koalícióra lépő HLAS és annak elnöke, Peter Pellegrini nem ért egyet a támogatás megvonásával.

Körkép.sk, Štandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »