Fico csatája, avagy a lenyugvó napnak is van ereje

Fico csatája, avagy a lenyugvó napnak is van ereje

Van abban valami egészen komikus, hogy megannyi disznóság után éppen egy ilyen banális ügy, adótitkok megsértése törheti ketté Robert Fico politikai karrierjét. Bár a Smer elnökével régóta ellenséges sajtó igyekszik végleges és eldöntött kérdésnek láttatni, mérget azért nem vennénk rá, hogy a szlovák politika nagy túlélője nem kerül-e ki „erősebbként” a másik oldalon.

A pletykák szerint készült rá ő maga is, a Gucci-bőrönd becsomagolva várta az indulást, mégis bombaként robbant a hír, hogy múlt hét szerdán őrizetbe vették a „koronaherceget”, Robert Kaliňákot, a Smer-kormányok egykori belügyminiszterét. Azóta az is kiderült, Kaliňák vizsgálati fogság „formájában” költheti tovább az adófizetők pénzét, a mosolygó, bilincsbe vert exminiszterről készült felvételek pedig minden bizonnyal bevonulnak majd a szlovák történelembe. Hogy Kaliňák meddig marad rács mögött, nem tudni, a szombat délután hozott bírói döntés ellen fellebbeztek, a legfelsőbb bíróságnak kell majd döntenie.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nem csak Kaliňákot vette elő aznap, egy stílszerűen Alkonyatnak keresztelt akció során (eredetiben: Súmrak, a Smer–SD székháza a pozsonyi Súmračná, vagyis Alkonyat utcában található – a szerk. megj.). Rajta kívül Marek Parát, a smeres jómadarak házi ügyvédjét (azóta kiengedték), és mint pár nappal később kiderült, egy meg nem nevezett titkosszolgát is őrizetbe vettek. Robert Fico csak azért úszta meg, mert parlamenti mandátuma miatt a törvényhozás jóváhagyása nélkül nem járhattak el vele szemben a NAKA rendőrei. Egyelőre!

Aki kíváncsi…

Úgy tudni, ezeket a titkokat aztán Norbert Bödör (ki más?) közvetítésével eljuttatták a sajtóhoz, így politikai tőkét tudtak kovácsolni olyan információkból, amelyeket elvileg nem is lett volna szabad megismerniük. Egyelőre nem tudni, kik ellen gyűjtöttek így információkat, de Andrej Kiska egykori köztársasági elnök és Igor Matovič neve biztosan ott van a listán. Ficót, Kaliňákot és társaikat hivatalosan tehát bűnszervezet alapításával, fenntartásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel és adótitkok megsértésével gyanúsítják. (Itt érdemes megjegyezni, hogy mire önök ezeket a sorokat olvassák, talán Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi és a pénzügyminisztérium egykori vezetője is az ügy részese lesz.)

Az ügyet túlzás lenne lefutottnak nevezni, de az kétségtelen, terhelő tanúvallomásból annyi van, mint égen a csillag. A Tisztítótűz-akció során nyakon csípett jómadarak nagy része vallott Ficóék ellen.

Az elmúlt hónapokban már-már celebstátuszba emelkedő Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnüldözési osztályának vezetője, Bernard Slobodník, a NAKA magas rangú tisztje, és a pénzügyőrök korábbi vezetője, František Imrecze is „csiripelt” a nyomozóknak. Ők hárman egy-egy elemet tettek hozzá a nagy kirakóshoz. A hírek szerint Daniel Čech, a pénzügyőrség adó- és vámosztályának vezetője és egy ismert alvilági figura, bizonyos Tomáš Rajecký az ügy két kulcsfigurája. Míg az előbbi Ficóval, addig utóbbi Kaliňákkal kapcsolatban árult el fontos információkat. Az ő vallomásaik alapján, állítják a rendőrök, egy stabil lábakon álló vádat lehet majd felépíteni. S ha mindez nem lenne elég, még a Kočner-féle Threema-beszélgetésekben is találni Ficóékra nézve terhelő üzenetváltásokat.

Mindig van az a pénz

Az aktuális ügyben Čech egyfajta „kutatóként”, vagy felhajtóként, ügynökként  funkcionált, főnökei parancsára ő volt az, aki összegyűjtötte a használható információkat, majd egy csinos kis dossziéban átadta a megrendelőknek. Vallomása szerint több alkalommal is járt a kormányhivatalban, volt mappa, amelyet egyenesen az akkori kormányszóvivő, ma Hlas–SD-s politikus, Erik Tomáš kezébe nyomott. Utóbbi állítólag csak azért úszta meg az őrizetbe vételt, mert elévülhetett a terhére róható bűncselekmény.

Kaliňákot a tavaly nyáron Spanyolországban elfogott alvilági figura, Tomáš Rajecký keverte bajba. Azt vallotta ugyanis, hogy a miniszter felügyelete alatt, Bödör mellett, ő volt a megszerzett adótitkok egyik kiszivárogtatója.

Míg Čech elsősorban a második Fico-kormány idején, tehát 2012 és 2016 között kapott megbízásokat, addig ő 2016 és 2018 között. Vélhetően Rajecký volt az is, aki az akkori köztársasági elnök, Andrej Kiska cége ellen indult adóvizsgálatok eredményeit 2017 környékén kiszivárogtatta a sajtónak. Rajecký egyébként rajta van azon a Kubában készült elhíresült felvételen, amelyen a parlament jelenlegi elnöke, az időnként szalonsovinizmusban utazó Boris Kollár látható a szlovák alvilág egyik fejével, Juraj ’Piťo’ Ondrejčákkal.

Hírdetés

Ez az apró részlet két dologra világít rá. Egyrészt, ha a szlovák igazságszolgáltatás valóban nekiáll felgöngyölíteni a szálakat, bizonyosan horogra akad még néhány nagyobb hal, másrészt viszont rámutat egy fontos kettősségre is. Az világos, hogy a szlovák politikai elitet az elmúlt években átszőtte a korrupció. A rendelkezésre álló bizonyítékok és a hétköznapi tapasztalatok alapján a NAKA vádjai jó eséllyel megállnak. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a két Robert koncepciós eljárás áldozata lenne. Abban az értelemben semmiképp, hogy ne követték volna el a terhükre rótt bűncselekményeket…

Mindenről (is) a kormány tehet

Nyolcévnyi smeres kormányzás és a szörnyű kettős gyilkosság után az ország lakosságában elemi erővel ébredt fel az Igazság (sic!) utáni vágy. Matovičék nagyarányú győzelmének egyetlen oka ez volt. Az az illúzió, hogy képesek lesznek felszámolni azt a velejéig korrupt modus vivendit, amellyel a Fico-féle gátlástalan politikusok saját játszóterükké változtatták a szebb napokat (talán sohasem) látott szlovák parlamentarizmust. Ma már világos, az illúzió szertefoszlott. A játszótér maradt, csak az uralkodó banda változott. Éppen ez az a kettősség, ami miatt kissé keserű szájízzel figyeljük az aktuális eseményeket. Bár a Matovič- és Heger-kormánynak is megvannak a maga kis korrupciós ügyei, azok eltörpülnek az előző rezsim szervezettsége és pofátlansága mellett.

A fő baj az, hogy a változás ígéretével megválasztott kormány kemény és alapos munkával szétrombolta az igazság győzelmébe vetett illúziót.

Amikor Robert Fico arról beszél, koncepciós eljárás zajlik ellene és, ha halva találnák, előre szól, nem lett öngyilkos, akkor a választópolgárok jelentékeny része nem rálegyint erre a hülyeségre, hanem komolyan megfordul a fejében, hogy mindez akár igaz is lehet. Ezért pedig elsősorban az aktuális kormányt terheli a felelősség. A járvány és a háború népakarattól elszakadt félrekezelése miatt a választópolgárok nagy része nem bízik saját kormányában.

A rendőrháború, a belügyminiszter botrányai, a közlekedési tárcánál dúló korrupció mind, mind aláásták az emberek változásba vetett hitét, de a fő baj az, hogy a kormány hiteltelenné vált.

Elég, ha ránézünk a közvélemény-kutatási eredményekre. A kormánypártok támogatottsága a mélypontra került, az előző rezsim embereit (kiegészülve a Mazurek-féle „széljobberekkel”) pedig mint a huzat, úgy szavaznák vissza a kormányba. Valaki Matovičéknál is feltehetné végre a kérdést, miért?

Alkonyzóna

Jósolni, a jövőt illetően, különösen nehéz. Egy dolog azonban biztos, ez a kormány utolsó esélye! Azzal, hogy immár a nagy fehér „hal”, az Alkony utca Moby Dickje a célpont, tulajdonképpen sarokba manőverezték magukat.

Ha ebben az ügyben nem sikerül legalább egy felfüggesztett börtönbüntetést Fico nyakába varrni, az utolsó lehetőségük is elvész, hogy valamit megőrizzenek abból a nimbuszból, amely 2020-ban megnyerte nekik a választást. Amennyiben Fico és Kaliňák megússzák, a korrupcióellenes küzdelem mindörökre véget ért Szlovákiában. Nyomozgatni még lehet, néhány kis hal, a mezőgazdasági kifizetőügynökség egy-egy középvezetője, valamelyik járási hivatal osztályvezetője, esetleg egy rég elfelejtett államtitkár talán még horogra is akad, de az erkölcsi magaslat odavész, ezzel pedig a csata és a háború is elveszett.

Robert Fico megköszöni, jön és kitölti a rendelkezésére álló űrt. Előbb a piedesztálra kapaszkodik fel, majd a kormányfői székbe. Tudják, mi a legszörnyűbb az egészben?! Hogy a Heger-kabinetnek láthatóan fogalma sincs, milyen veszélyes játékba kezdett. Az ország jövője a tét!

Megjelent a Magyar7 2022/17. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »