Fico a TA3-ban: Alkotmánybíró, sem államfő nem leszek. Komoly politikai terveink vannak

Fico a TA3-ban: Alkotmánybíró, sem államfő nem leszek. Komoly politikai terveink vannak

Nyitókép: TA3 live, reprofoto

A TA3 Politikában című vasárnapi politikai vitaműsorának vendége volt Robert Fico. A szlovák miniszterelnök a belpolitikai kérdések mellett a büntetőtörvény tervezett módosításáról és a jövő évi költségvetésről is nyilatkozott.

„Alig három hónapja nyertük meg a választásokat. Eszembe sem jut távozni az elnöki palotába, vagy az alkotmánybíróságra. Komoly terveim vannak”  

– reagált a kormányfő a korábban a személyével kapcsolatban a médiában megjelent spekulációkra.

Hozzátette, hogy a Smerrel eddig ötször nyerte meg a választásokat és nem kizárt, hogy hatodszor is megpróbálkozik vele.

Az álamfőválasztással kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben Peter Pellegrini jelölteti magát, a Smer támogatni fogja őt a kampányban, mert „azt gondolom, hogy jó államfője lenne Szlovákiának.”

Fico a műsorban elmondta, hogy törekszik arra, hogy a jövőben az atlantista, globalista Globsec támogatása helyett a kormány inkább a Matica slovenskát támogassa. Pellegrini ugyanakkor továbbra is el tudja képzelni a Globsec anyagi támogatását a kormányzat részéről.

Hírdetés

Fico szerint a koalícióban nem törekednek arra, hogy egyetlen előírt, közös álláspontot képviseljen mindenki. Így megérti, ha bizonyos kérdésekben Hlas vagy az SNS más álláspontot képvisel.

Meggyőződése, hogy ha Pellegrini győzni tud, a Hlas akkor is megy tovább a saját útján. Ezzel arra a spekulációkra reagált, miszerint a Smer „felzabálná” a Hlast. Azt viszont elismerte, hogy a politikai térkép bal oldalán van még két kisebb szubjektum, amelyeket szívesen integrálna a Smerbe.

Pellegrini esetleges megválasztásával Fico szerint tovább erősödhet a kormánykoalíció, hiszen így mindhárom legfőbb közjogi méltóságot ők adják majd (államfő, kormányfő, parlament elnöke.)

A miniszterelnök elmondta, hogy az ellenzék, a média és a civil szféra már eldöntötte, hogy Ivan Korčok lesz a jelöltjük, a fejlemények azonban azt mutatják, hogy akár 10-12 ellenzéki jelölt is harcba szállhat az elnöki posztért.

A műsorban elhangzott, hogy a parlament december 31-ig mindenképpen szeretné megszavazni a jövő évi állami költségvetést.

A brüsszeli történésekkel kapcsolatban úgy látja, hogy disznóság, hogy az uniós pénzek visszatartását szorgalmazzák egyes szlovák EP-képviselők önös érdekből csak azért, mert a koalíció a büntetőrörvénykönyv reformjára törekszik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »