Fertőzött vér-botrány Nagy-Britanniában: elkerülhető lett volna háromezer ember halála

Fertőzött vér-botrány Nagy-Britanniában: elkerülhető lett volna háromezer ember halála

Nem a véletlen műve volt a 70-es, 80-as években az a fertőzött vérrel kapcsolatos botrány, amely 3000 ember halálát és több ezer ember hepatitisz- vagy HIV-fertőzését okozta – állapította meg egy brit vizsgálat.

„Ez a katasztrófa nem baleset volt. A fertőzések azért következtek be, mert a felelősök – az orvosok, a vérellátó szolgálatok és az egymást követő kormányok – nem a betegek biztonságát helyezték előtérbe”

– jelentette ki a vizsgálat eredményét ismertető bíró, Brian Langstaff, hangsúyozva, hogy az államnak megfelelő kártérítést kell fizetnie.

Hírdetés

Mint mondta, a betegek kockázatoknak voltak kitéve, annak ellenére, hogy a második világháború vége óta köztudott, hogy a vér súlyos fertőzést okozhat hepatitis esetében.

A kormány, amely 2015-ben azt mondta, hogy ez „olyasmi, aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie”, még 2022-ben beleegyezett, hogy mintegy 100 ezer font (kb. 127 ezer dollár) kártérítést fizet minden érintettnek. Rishi Sunak miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot fog kérni az áldozatoktól.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »