Fertőzött bébitápszer: már 83 ország érintett – a francia cég megpróbálta eltussolni az ügyet

Fertőzött bébitápszer: már 83 ország érintett – a francia cég megpróbálta eltussolni az ügyet

A fertőzöttbébitápszer-botrányában már 83 ország érintett, de a cég nem árulta el, hogy mely országok ezek, így érdemes itthon is folyamatosan figyelni a híreket. A botrány még decemberben kezdődött, szalmonellával fertőzött bébitáp került ki egy francia gyárból, elég sok jel arra utal, hogy a cég megpróbálta eltussolni az ügyet. Már csaknem 40 gyerek megbetegedett – hangzott el az M1 Híradójában.


A Lactalis egyik terméke – még a reklámokon is franciák szerepelnek

Egy tejüzemben került a szalmonella baktérium a bébitápszerekbe az északnyugat-franciaországi Craon városában. A fertőzést még decemberben vették észre, akkor el is kezdték a termékek visszavonását, de még két nappal ezelőtt is jelezték nagy francia szupermarketláncok, hogy találtak a polcaikon az érintett termékekből.

Hírdetés

Pénteken behívatta magához az óriásvállalat tulajdonosát a francia gazdasági miniszter, hogy tisztázzák az ügyet.

A cég vezérigazgatója vasárnap egy francia lapnak beismerte, hogy a döntés értelmében összesen 83 országban több mint 12 millió doboz bébitápszert hívnak vissza. Azt is megígérte, hogy minden károsult családot kompenzálnak, de azt tagadta, hogy megpróbálták volna eltitkolni a szalmonellafertőzést. Hozzátette, ameddig ki nem vizsgálják az ügyet, addig a cég zárva marad.

A fertőzött tápszertől Franciaországban 35 , Spanyolországban pedig egy kisgyermek betegedett meg. Görögországban is vizsgálnak egy esetet.

A Lactalis a világ egyik legnagyobb tejtermék gyártója, 75 ezer dolgozója van 47 országban. Az éves forgalma több mint a 17 milliárd euró.

A szalmonellafertőzés gyomorfájást, súlyos hasmenés, hányást okoz. Az esetek nagy része a nem megfelelő higiéniára vezethető vissza. A betegség kisgyermekeknél akár életveszélyes is lehet, mivel ők könnyen kiszáradhatnak.

A francia elnök azt mondta, a vállalat mellett azok az áruházak is büntetésre számíthatnak, amelyek a botrány kirobbanása után tovább árulták az érintett termékeket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt közölte: nem érkezett olyan információ, amely szerint hazánk érintett lenne a szalmonella miatti visszahívásban. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közleménye úgy fogalmaz, kapcsolatban állnak a társhatóságokkal, így szükség esetén haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket, és tájékoztatják a közvéleményt.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »