Ferenc pápa visszatért Mongóliából Olaszországba

A pápai járat szeptember 4-én, hétfőn tízórás repülés után 16.01-kor szállt le Róma Fiumicino repterén. Ezzel véget ért Ferenc pápa 43. apostoli útja, amely történelmi jelentőségű utazás volt, hiszen először járt pápa ebben az ázsiai országban.

A Mongóliában töltött napokat meghatározta a fővárosban, Ulánbátorban összpontosuló kicsi, de lelkes katolikus közösséggel való találkozás a fiatal olasz bíboros, Giorgio Marengo kíséretében. Lehetőség ez az utazás arra, hogy a nemzetközi reflektorfénybe állítsunk egy olyan országot, amelyet az érzékszerveinkkel kell megismerni – ahogyan azt a pápa az odaúton mondta –, egy olyan országot, amely „csendben” él, nagy csendben. A mantra zenéje és a nagyszerűen koreografált előadások közepette számos gondolat kísérte az utazást: a teremtett világgal való harmónia vágya; a béke, a testvériség utáni vágyakozás egy konfliktusoktól sújtott világban; bátorítás a jótékonysági projektek előmozdítására; elkötelezettség arra, hogy a külföldi misszionáriusok szerény jelenléte mellett az őslakos lelkipásztori munkatársak generációja is felnövekedjen.

Rómába visszatérve Ferenc pápa, aki előző nap, szeptember 3-án már üdvözölte „a nemes kínai népet”, örömmel újította meg imádságos jókívánságait Hszi Csin-ping elnöknek, mindenkire „isteni áldások bőségét” kérve.

Kazahsztán fölött repülve, ahova egy évvel ezelőtt zarándokolt a Szentatya, „a nemzet javára szóló imáiról” biztosította Kassim-Jomart Tokajev elnököt. Szívélyes jókívánságait küldte Azerbajdzsán népéhez is: Ilham Alijev elnökhöz „a nemzet egységéért és egyetértéséért” szóló imával fordult. A pápa ismét szívélyes üdvözletét küldte Grúzia elnökének, Salomá Zourabichvilinek és népének, áldást mondott rájuk „a békéért és örömért”. Törökországnak, Recep Tayyip Erdoğan elnök számára Ferenc pápa „a Mindenható bőséges áldását” kérte. Üdvözletét küldte továbbá Bulgáriának és Rumen Georgiev Radev elnöknek; Szerbiának és Aleksandar Vučić elnöknek; a Montenegrói Köztársaságnak Jakov Milatović elnök személyében. Bosznia-Hercegovina elnökségének szóvivője, Zeljko Komšić felé a következő szavakkal fordult: „béke és öröm”, majd imáiról biztosította a horvát népet és Zoran Milanović elnököt.

Hírdetés

Végül az olasz égbolt felett Sergio Mattarella köztársasági elnököt üdvözölte a Szentatya. „Visszatérve apostoli utamról, amely a remény zarándokaként Mongóliába vezetett, ahol bátorítottam Isten népének azt a kis részét, amely missziós és ökumenikus szellemben a szeretet és az irgalmasság tanúságtételére kötelezte el magát – olvasható a táviratban –, megújítom Önnek, elnök úr, és a szeretett olasz népnek szívélyes üdvözletemet és atyai áldásomat, ösztönzésként az együttműködésre egy testvéribb és békésebb világért.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »