Ferenc pápa vasárnap délben: Nem könnyű követni Jézust, de az örök élet igéi nála vannak!

Ferenc pápa vasárnap délben: Nem könnyű követni Jézust, de az örök élet igéi nála vannak!

Augusztus 25-én a Szentatya a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel imádkozta el az Úrangyala imádságot. A vasárnapi mise evangéliuma alapján arról elmélkedett, hogy a megpróbáltatások ellenére ki kell tartanunk Jézus mellett, hiszen egyedül ő tudja betölteni legmélyebb vágyainkat. A vallásszabadság mellett is kiállt: „El a kezekkel az egyházaktól!” – mondta az ukrajnai eseményekre utalva.

Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, szép vasárnapot kívánok!

A mai liturgia evangéliuma (Jn 6,60–69) Szent Péter híres válaszáról számol be. Péter apostol azt mondja Jézusnak: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak” (Jn 6,68). Szép válasz! Remek megfogalmazás, mely arról a barátságról és bizalomról tanúskodik, amely a többi tanítvánnyal együtt Krisztushoz köti. „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak.” Gyönyörű!

Péter egy kritikus pillanatban mondja ezt, Jézus ugyanis éppen befejezte beszédét, amelyben azt mondta, hogy ő a „mennyből alászállt kenyér” (vö. Jn 6,41): nehezen érthető ez a beszédmód az embereknek, és sokan – az őt követő tanítványok közül is – elhagyták őt, mert nem értették.

A tizenkettő azonban nem: ők maradtak, mert nála találták meg „az örök élet igéit”. Hallották, ahogy prédikált, látták a csodáit, és továbbra is osztoztak vele nyilvános szereplésén és a mindennapi élet meghittségén (vö. Mk 3,7–19).

A tanítványok nem mindig értik, amit a Mester mond és tesz. Időnként nehezen tudják elfogadni szeretetének paradoxonait (vö. Mt 5,38–48), irgalmasságának szélsőséges követelményeit (vö. Mt 18,21–22), mindenki iránti odaadásának radikalitását. Nem könnyű megérteniük, de hűségesek. Jézus döntései gyakran meghaladják a közgondolkodást, túlmutatnak az intézményes vallás és a hagyományok kánonjain, olyannyira, hogy provokatív és zavarva ejtő helyzeteket teremtenek (vö. Mt 15,12). Nem könnyű őt követni.

Mégis, a korabeli sok tanító közül Péter és a többi apostol csak benne találták meg a választ életszomjukra, örömszomjukra, szeretetszomjukra; csak neki köszönhetően tapasztalták meg az életnek azt a teljességét, amelyet kerestek, túl a bűnnek és még a halálnak a határain is. Ezért nem mennek el: sőt, egy kivételével mindannyian – jóllehet elbukások és megbánások közepette – mindvégig vele maradnak (vö. Jn 17,12).

Testvéreim, ez minket is érint: ugyanis nekünk sem könnyű követni az Urat, megérteni cselekvésmódját, magunkévá tenni kritériumait és példáit. Nekünk sem könnyű. De minél közelebb vagyunk hozzá – minél inkább ragaszkodunk evangéliumához, minél inkább befogadjuk kegyelmét a szentségekben, minél inkább elidőzünk vele az imádságban, minél inkább utánozzuk alázatban és szeretetben – annál inkább megtapasztaljuk barátságának szépségét, és annál inkább felismerjük, hogy egyedül nála vannak „az örök élet igéi”.

Kérdezzük meg hát magunktól: mennyire van jelen Jézus az életemben? Mennyire engedem, hogy megérintsenek és provokáljanak szavai? Mondhatom-e, hogy azok számomra is „az örök élet igéi”? Tőled kérdezem, testvérem: Jézus szavai az örök élet igéi számodra? És számomra is?

Hírdetés

Mária, aki testébe fogadta Jézust, Isten Igéjét, segítsen, hogy hallgassunk rá, és sose hagyjuk el!

A Szentatya szavai az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Szeretném kifejezni szolidaritásomat azzal a sok ezer emberrel, akik a majomhimlővel fertőződtek meg, mely mára globális egészségügyi vészhelyzetet jelent. Imádkozom az összes fertőzöttért, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő, rendkívül megpróbált emberekért. Együttérzésemet fejezem ki az eme betegség által leginkább sújtott országok helyi egyházainak, és biztatom a kormányokat és a magánipar képviselőit, hogy osszák meg a rendelkezésükre álló technológiát és kezeléseket, hogy senki se maradjon megfelelő orvosi ellátás nélkül.

Nicaragua szeretett népének: bátorítlak benneteket, hogy újítsátok meg Jézusba vetett reményeteket. Ne feledjétek, a Szentlélek mindig magasabb rendű projektek felé vezeti a történelmet! A Szeplőtlen Szűz oltalmazzon benneteket a megpróbáltatások idején, és éreztesse meg veletek anyai gyengédségét! A Szűzanya kísérje Nicaragua szeretett népét!

Továbbra is szomorúan követem az Ukrajnában és az Orosz Föderációban zajló harcokat, és az Ukrajnában nemrég elfogadott törvényekre gondolva féltem az imádkozók szabadságát, mert aki igazán imádkozik, az mindig mindenkiért imádkozik. Az ember nem tesz rosszat azzal, hogy imádkozik. Ha valaki rosszat tesz népével, az bűnt követ el ezzel, de nem tehet rosszat valaki azzal, ha imádkozik! Kérem, se közvetlenül, se közvetve ne töröljenek el egyetlen keresztény egyházat sem! El a kezekkel az egyházaktól!

Imádkozzunk továbbra is a háborúk végéért Palesztinában, Izraelben, Mianmarban és minden más térségben! A népek békét kérnek! Imádkozzunk, hogy az Úr adjon békét mindannyiunknak!

Üdvözöllek mindnyájatokat, rómaiak, Olaszországból és sok más országból érkezett zarándokok. Külön is köszöntöm az Észak-Amerikai Kollégium új papnövedékeit, és jó képzési időszakot kívánok nekik. Azt is kívánom, hogy örömmel éljék meg papságukat, mert az igazi ima örömmel tölt el. Köszöntöm a motorikus és kognitív fogyatékossággal élő fiatalokat, akik az „inklúzió váltóversenyen” vesznek részt, hogy az akadályok leküzdhetőségét hirdessék. Köszöntöm barátaimat, a Szeplőtlen Szűzanya-plébániához tartozó fiatalokat.

Szép vasárnapot kívánok mindnyájatoknak! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »