Ferenc pápa „testvéri találkozója” a jezsuitákkal Indonéziában

Ferenc pápa „testvéri találkozója” a jezsuitákkal Indonéziában

Ferenc pápa az apostoli látogatásai során mindig találkozik testvéri módon rendtársaival, a helyi jezsuitákkal. Mostani, ázsiai és óceániai apostoli útja során is így tett, az Indonéziában szolgáló jezsuitákkal a jakartai apostoli nunciatúrán köszöntötték egymást szeptember 4-én, szerdán.

A találkozóra azután került sor, hogy a Szentatya az elnöki palotában találkozott az indonéz hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel. A nunciatúrán jelen volt Julius Riyadi Darmaatmadja jezsuita bíboros, a 89 éves nyugalmazott jakartai érsek, aki 1996 és 2010 között vezette az egyházmegyét.

A pápa szokásához híven közel egy órán keresztül zárt körben beszélt a jezsuitákkal, és több kérdésre is válaszolt.

Antonio Spadaro jezsuita pap, a Kulturális és Oktatási Dikasztérium helyettes titkára szerint a találkozó hangulata meleg és családias volt. „Ferenc pápa mindig nagyon ellazul ilyenkor – mondta Spadaro atya a Vatikáni Rádiónak. – Otthon érzi magát, így egyfajta első visszajelzést tud adni a látogatásról.” Hozzátette, hogy

„Talán ez az, ami a legjobban megérintett. A Szentatya észrevette, hogy milyen fiatalok a képzésben részt vevő jezsuiták Indonéziában” – hangsúlyozta Spadaro atya. Megosztotta, hogy a pápa a Jézus Társaságáról, valamint a megkülönböztetés és az ima fontosságáról beszélt.

„A legfiatalabb jezsuita megkérdezte tőle, hogy mikor van ideje imádkozni, erre elmesélt nekik néhány anekdotát” – mondta el Spadaro atya, megjegyezve, hogy a megvitatott témák más fontos indonéziai kérdésekhez is kapcsolódtak, „mint például a vallások közötti párbeszéd vagy az inkulturáció, amelyet nagyon hangsúlyozott”. „Ferenc pápa szereti azokat az egyházakat, amelyeket én »nulla pont« (0.…%) egyházaknak nevezek. Indonéziában 3%-nál tartunk, tehát

Hírdetés

és az országon belül is meghatározó a jelenlétük – tette hozzá Spadaro atya. – A keresztények célja az, hogy hozzájáruljanak az ország növekedéséhez, hogy olyanok legyenek, mint a tésztába kevert kovász, és ez igazán fontos a pápának. A keresztények üzenete az, hogy a számokon túl teljes mértékben működjenek együtt a közjó érdekében. A Szentatya számára az életerő, a teremtőképesség a fontos.”

A pápa a tervek szerint még két találkozót tart jezsuitákkal az eddigi leghosszabb apostoli útja során: egyet Kelet-Timorban és egyet Szingapúrban. Antonio Spadaro nagyra értékelte, ahogy a pápa „bepillant” a helyi egyházak sajátosságaiba. „Ferenc pápa lát egy lehetőséget ezen a földön, a harmónia lehetőségét egy pluralista kontextusban” – emelte ki. „Ma még az elnök is a harmóniáról és a pluralizmusról beszélt. Hiszem, hogy itt van remény a jövőre, amelyet annyi fenyegetés ér egy olyan időszakban, amikor a világ megosztott és darabokra töredezett. Tehát

A Szentatya jezsuitákkal folytatott találkozásának teljes átirata általában a Civiltà Cattolica olasz jezsuita folyóiratban jelenik meg néhány héttel azután, hogy visszatér Rómába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »