Ferenc pápa: Teremtsünk emberkereskedelem nélküli gazdaságot!

Ferenc pápa: Teremtsünk emberkereskedelem nélküli gazdaságot!

Bakhita Szent Jozefina február 8-i liturgikus ünnepén, az emberkereskedelem elleni 7. imavilágnap alkalmából Ferenc pápa videoüzenetet tett közzé, melyben sürgeti egy olyan gazdaság megteremtését, mely lehetetlenné teszi az emberkereskedelmet.

Ferenc pápa videoüzenete elsősorban az emberkereskedelem ellen dolgozókat szólítja meg, de tágabb értelemben azokhoz a jóakaratú emberekhez is fordul, akik imáikkal, tanulmányaikkal és tevékenységükkel segítik az emberkereskedelem elleni küzdelmet.

A világnap abban segít, hogy felhívja a közvélemény figyelmét erre a drámára, valamint imára és küzdelemre szólít fel. A megfontolásokat azonban konkrét tettek kövessék, hiszen a végső célkitűzés az, hogy minden rabszolgává tett ember saját életének alakítója lehessen és részt vegyen a közjó megteremtésében. Ferenc pápa ehhez a szándékhoz mindenki imáját kérte, hogy az emberkereskedelem áldozatai újból beilleszkedhessenek a társadalomba. Emberséggel és bátorsággal lépjünk hozzájuk, reménységet adva nekik. Imáink ösztönözzenek bennünket bátor cselekvésre. Bakhita Szent Jozefina liturgikus emlékezete felhívás a hitre és az imára, hiszen tanúságtétele ma is él és időszerű.

Ferenc pápa videoüzenetében három dologra hívja fel a figyelmet az emberkereskedelem nélküli gazdaság témakörében. Elsőként elmondja, hogy a gazdaság legyen támogató jellegű, szabályozza igazságosan a piacot és kezdeményezzen bátran. A törődő gazdaság gondjába veszi az embereket és a természetet azáltal, hogy termékeket és szolgáltatásokat nyújt a közjó növelése érdekében, törődik a munkával, olyan lehetőségek megteremtésével, melyek nem zsákmányolják ki a dolgozót. A pandémia megnehezítette a munkakörülményeket, sokan elvesztették munkahelyüket, köztük az emberkereskedelemnek azok az áldozatai is, akik már a társadalmi beilleszkedés útján jártak. E kihívások előtt állva fontos a mások törékenysége iránti felelősség tudatosítása, s így várható, hogy a szolidaritás révén biztonságosabb és stabilabb társadalmat tudunk építeni.

A második fontos dolog, hogy az emberkereskedelem nélküli gazdaság olyan piaci szabályokkal rendelkező gazdaság, amelyek az igazságosságot segítik, nem pedig a saját kizárólagos érdekeket.

Hírdetés

Ebben a logikában a döntések nem etikai kritériumok alapján születnek meg, hanem az uralkodó érdekek szerint, gyakran ügyeskedve, látszólag humanitárius vagy ökológiai okból. De ez a döntés nem veszi figyelembe az emberek érdekeit, így az ember végül csak egy szám marad.

A türelmes építkezés, a nem csak az előnyökre figyelő tervezés bátorságot igényel, főleg hosszú távon – mondja el az üzenetben a harmadik fontos szempontot Ferenc pápa. A törvényes nyereséget kell bátran hozzákapcsolni a foglalkoztatás és a tisztességes munkakörülmények előmozdításához. A jelenlegi válság idején még inkább szükség van ilyen bátorságra, mert a válság idején növekszik az emberkereskedelem, ezért erősíteni azt a fajta gazdaságot, amely nem rövidlátóan, hanem tartós módon, szilárdan reagál a válságra – zárul Ferenc pápa videoüzenete az emberkereskedelem elleni tiltakozás 7. nemzetközi imanapjára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »