Ferenc pápa mélységes sajnálatát fejezte ki a líbiai áradások okozta nagy számú halálesetek miatt

Ferenc pápa mélységes sajnálatát fejezte ki a líbiai áradások okozta nagy számú halálesetek miatt

Ferenc pápa mélységes sajnálatát fejezte ki a több ezer ember halálát és a nagy pusztítást okozó líbiai áradások miatt a szeptember 12-én küldött táviratában. Minden érintettet imáiról és közelségéről biztosított.

A Szentatya „nagy szomorúsággal értesült a Líbia keleti részén bekövetkezett áradások által okozott pusztításról és nagy számú halálos áldozatokról”. A pápa biztosította az érintetteket, hogy „imádkozik az elhunytak lelkéért és mindazokért, akik gyászolják őket”. Részvétét fejezte ki Líbia népének Pietro Parolin bíboros vatikáni államtitkár által aláírt táviratában, amelyet elküldött Savio Hon Tai-Fai érseknek, Líbia apostoli nunciusának.

A Reuters hírügynökség szerint a Daniel vihar a Földközi-tengeren áthaladva Líbiába érkezett, ahol elpusztította az ország keleti részében található Derna városának mintegy negyedét, miután a viharban átszakadtak a gátak. Csak Derna városában már legalább ezer holttestet találtak, de a hatóságok arra számítanak, hogy a halottak száma sokkal magasabbra emelkedhet. A Vöröskereszt tájékoztatása szerint országszerte tízezer ember eltűnt az áradások következtében.

Táviratában a Szentatya „szívből jövő lelki közelségét” fejezte ki a sebesülteknek, az eltűnt szeretteikért aggódóknak, valamint a mentő- és segélynyújtó tevékenységben résztvevőknek. Ferenc pápa a vigasz, az erő és a kitartás isteni áldását kérte a tragédia minden érintettjére.

Hírdetés

A megindultság, az aggodalom, a tehetetlenség érzete nyilvánult meg Sandro Overend Rigillo ferences püspök, Bengázi apostoli helynökének szavaiban, aki kedden reggel nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak: „Itt egészen nyugodtak vagyunk. Erős vihar volt, de itt nincsenek különösebb problémák. A hatóságok azonban elrendelték, hogy három napig maradjunk otthon. A probléma inkább a hegyekben van.” Beszámolt arról, hogy felvette a kapcsolatot a baydai szerzetestestvérekkel, és megbizonyosodott arról, hogy biztonságban vannak, „még ha nagyon féltek is”. Emlékeztetett, hogy „nagyon ritkák az ilyen horderejű viharok Líbiában, talán ez az első eset, hogy ilyesmi történik”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »