Ferenc pápa liturgikus programjai júliusban és augusztusban

Ferenc pápa liturgikus programjai júliusban és augusztusban

A Szentszéki Sajtóközpont július 4-én nyilvánosságra hozta Ferenc pápa júliusi és augusztusi liturgikus szertartásainak hivatalos naptárát. Július hagyományosan a pápa pihenő hónapja, amikor felfüggeszti tevékenységének nagy részét.

Júliusban a Vatikánban az egyetlen hivatalos liturgikus szertartás a nagyszülők és idősek harmadik világnapjának szentmiséje lesz július 23-án, vasárnap. A pápa délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában. Az Egyház minden évben július negyedik vasárnapján tartja meg a világnapot, Jézus nagyszülei, Szent Joachim és Szent Anna ünnepéhez közel. A pápa az idei év témájául Lukács evangéliumának egy idézetét választotta: „Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad” (Lk 1,50). Ez kifejezi a generációk közötti kapcsolatot, utalva a világnap után nem sokkal kezdődő ifjúsági világtalálkozóra is, amelyet augusztus 1. és 6. között tartanak Lisszabonban.

A Szentatya az ifjúsági világtalálkozó alkalmából augusztus 2. és 6. között Portugáliába utazik. Apostoli útja során ellátogat az ország fővárosába, Lisszabonba és Fatimába. Jorge Mario Bergoglio pápaként másodszor látogat el a Mária-kegyhelyre, amely évente több millió zarándok célpontja.

Lisszabon ad tehát otthont az ifjúsági világtalálkozónak, amelynek liturgikus szertartásait Ferenc pápa vezeti. A 37. Ifjúsági Világtalálkozót eredetileg 2022-ben tartották volna a portugál fővárosban, de a Covid-19-világjárvány miatt elhalasztották. Ferenc pápa az idei Ifjúsági Világtalálkozó mottójául Lukács evangéliumának egy idézetét választotta: „Mária felkelt és sietve elindult” (Lk 1,39).

Hírdetés

A közzétett naptár szerint Ferenc pápa liturgikus szertartásokat vezet majd az augusztus 31-től szeptember 4-ig tartó mongóliai apostoli látogatása során is. Egész Mongóliában kevesebb mint 1500 katolikus él. Ferenc pápa lesz az első pápa, aki ellátogat a kelet-ázsiai országba. A Szentszéki Sajtóközpont a következő hetekben teszi közzé az apostoli út részletes programját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikan News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »