Ferenc pápa iraki útjának állomásai és találkozói

Ferenc pápa iraki útjának állomásai és találkozói

Közzétették a pápa egy hónap múlva esedékes iraki útjának részletes programját, mottóját és logóját. A Szentatya március 5-én érkezik Bagdadba, a három nap során Nedzsef, Asszirija, Erbíl, Moszul és Karakos lesznek útjának állomásai. Négy beszédet mond, két szentmisét mutat be és imádkozik a háborús áldozatok lelki üdvéért. Utazásának logója és mottója: „Mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8)

Március 5-én, pénteken indul Ferenc pápa Róma Fiumicino repülőteréről Bagdadba, és megkezdi várva várt apostoli útját Irakban a testvériség jegyében. A hivatalos fogadási ceremóniát az iraki főváros repülőterén tartják, ahol Ferenc pápa első találkozására a VIP-váróteremben kerül sor az ország miniszterelnökével. Ezt követően az elnöki palotában tartják meg a hivatalos fogadó ünnepséget.

Az államelnök dolgozószobájában tett udvariassági látogatás után a pápa az elnöki palota nagytermében elmondja első hivatalos beszédét a politikai vezetőknek, a civil társadalom képviselőinek és a diplomáciai testületnek. Ferenc pápa első iraki napja végén találkozik a püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal és hitoktatókkal, akiket a bagdadi Szabadító Miasszonyunk szír katolikus székesegyházban beszéddel köszönt.

Iraki látogatása második napján, március 6-án, szombaton Nedzsef, Nasszirija és az Ur-síkság lakóit keresi föl. Délelőtt elhagyja Bagdadot és repülőgéppel Nedzsefbe utazik, a fővárostól délre, a síita iszlám egyik szent helyére. Itt látogatást tesz Ali al-Szisztani nagyajatollahnál. Utána Nasszirijába utazik, az Eufrátesz partjára, ahol vallásközi találkozón vesz részt az Ur-síkságon. Itt beszédet mond, majd visszatér Bagdadba, ahol a nap végén szentmisét mutat be a Szent József káld székesegyházban, a tizenegy  iraki  katedrális egyikében.

Március 7-én, vasárnap találkozásokban gazdag program vár Ferenc pápára, aki az iraki Kurdisztánba és a Ninivei-síkságra utazik. Reggel Erbílben, az iraki Kurdisztán fővárosának repülőterén az autonóm régió vallási és a világi vezetői fogadják. Innen helikopterrel repül át a Ninivei-fennsíkra, Moszulba, abba a városba, amely évekig a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kezében volt. A Szentatya imádkozik a háború áldozatainak lelki üdvéért a templom előtti téren. Még a délelőtt folyamán a pápa helikopterrel a Ninivei-síkságon fekvő Karakosba repül – néhány kilométernyire Moszultól –, abba az asszír városba, melyet az Iszlám Állam 2016-ig uralma alatt tartott. A helikopter-leszállópályáról a pápa a Szeplőtelen Fogantatás-templomba megy, ahol találkozik a karakosi közösséggel. Beszédet mond, majd elimádkozzák az Úrangyalát. Végül pedig délután újra Erbílbe megy a pápa, ahol szentmisét mutat be a Franso Hariri stadionban. Este visszatér Bagdadba, ahonnan hétfőn reggel indul vissza Rómába.

Hírdetés

*

„Mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8) – ez a Máté evangéliumából vett idézet a pápa iraki útjának mottója. A logón Ferenc pápa látható, amint felemelt kézzel köszönti Irakot. Mellette pálmafa, a Tigris és az Eufrátesz folyók láthatók. A logón a fehér galamb olajággal a csőrében a békét szimbolizálja, amint a szentszéki sárga-fehér és az iraki piros-fehér-fekete zászló fölött száll. A kép fölött arab, kurd és káld nyelven az út mottója olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »