Ferenc pápa fogadta a bolognai mecset küldöttségét

Ferenc pápa fogadta a bolognai mecset küldöttségét

Ferenc pápa június 26-án, szerdán fogadta a bolognai mecset küldöttségét. Elismerését fejezte ki feléjük a keresztények és a muszlimok közötti barátság ápolásáért, és kérte minden vallás tiszteletben tartását.

A világnak, különösen ma, olyan hívőkre van szüksége, akik következetesen és szilárdan elkötelezettek a béke építése és fenntartása mellett – fogalmazott Ferenc pápa. A bolognai mecset képviseletében érkezett csoportnak a Szentatya megköszönte, hogy „a béke kézművesei”. A pápa hangsúlyozta, hogy a testvériségről tett tanúságtételük értékes és nélkülözhetetlen, különösen, hogy ezt a tisztelet, a párbeszéd és a nyitottság jegyében élik meg.

„Jézus arra tanított bennünket, hogy testvérként fogadjuk egymást” – emlékeztetett a pápa. „Ez mindenekelőtt ránk, keresztényekre, zsidókra és muszlimokra vonatkozik, akik az egy Istent imádjuk, és akik Ábrahámra, mint hitbeli atyánkra hivatkozunk.

– figyelmeztetett a Szentatya. Ferenc pápa rámutatott, hogy a keresztények és a muszlimok közötti őszinte és tiszteletteljes párbeszéd „kötelesség számunkra, akik engedelmeskedni akarunk Isten akaratának”.

Valójában az Atya akarata az, hogy gyermekei szeressék, segítsék egymást, és ha valamilyen nehézség vagy félreértés adódik köztük, alázattal és türelemmel egyezzenek meg. Az ilyen párbeszéd megköveteli minden ember méltóságának és jogainak gyakorlati elismerését.

Hírdetés

– nyomatékosította Ferenc pápa a bolognai muszlim küldöttségnek.

„Minden hívőnek szabadnak kell lennie arra, hogy saját vallását felajánlja másoknak, akár hívők, akár nem – de soha ne kényszerítse rájuk!” – figyelmeztetett a pápa, és rámutatott: el kell utasítani az erőszakos hittérítést, az anyagi előnyök felajánlását, és az emberek tudatlanságának kihasználását. Továbbá megemlítette, hogy „a különböző vallásúak közötti házasságok nem jelenthetnek lehetőséget arra, hogy az egyik házastárs a saját vallására térítse át a másikat”.

A Szentatya reményét fejezte ki, hogy az iszlám képviselői, bárhol éljenek is, jó kapcsolatokat ápolnak a Katolikus Egyházzal, minden szinten, „a kölcsönös tisztelet és barátság jegyében”. Ferenc pápa arra szólított fel minden hívőt, hogy építsék közösen a békét, és végül mindenkit biztosított imáiról, és arra kérte a bolognai muszlim küldöttséget, hogy imádkozzanak érte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: vatican.va

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »