Ferenc pápa egy iraki síita vallási vezetővel is aláírhatja az egyetemes testvériség dokumentumát

Ferenc pápa egy iraki síita vallási vezetővel is aláírhatja az egyetemes testvériség dokumentumát

Tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa és al-Sistani ajatollah a márciusi iraki apostoli látogatás során közösen aláírhat egy dokumentumot az egyetemes testvériségről a sííta iszlám szent városában, Najafban.

„Ti mindannyian testvérek vagytok” – így hangzik a tervezett pápalátogatás mottója, Máté evangéliumából. Ferenc pápa ennek az egyetemes testvériségnek a jegyében találkozhatna Najafban, a síiták szent városában Ali al-Sistani ajatollahhal, sííta szellemi vezetővel, hogy aláírják a dokumentumot a világ békéje és a közös együttélés érdekében. Azt a dokumentumot, amelyet 2019. február 4-én írt alá a Szentatya Abu-Dzabiban Ahmad et-Tajjeb szunnita főimámmal.

A találkozó még kidolgozás alatt áll, Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka nem adott végleges választ a kérdésre, megvalósulhat-e. A pátriárka szerint „nagyon fontos, hogy a pápa találkozhasson a síiták tekintélyes vezetőjével is, és hidat képezzen síiták és szunniták között… Ennek nemzetközi szinten óriási hatása lenne a békés együttélésre és a párbeszédre.” Irakban a síiták vannak többségben és a najafi ajatollah nagy vallási, politikai és társadalmi tekintéllyel rendelkezik. 

Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentum egyetemes érvényű, nem szorul változtatásra. Ferenc pápa tavaly októberben közzétett Mindnyájan testvérek kezdetű enciklikája is ennek nyomvonalát követi. Ezért került be az apostoli látogatás logójába a „Ti mindannyian testvérek vagytok” mottó Máté evangéliumából arab, kurd, káld és angol nyelven.

Hírdetés

Sako pátriárka a Sir hírügynökségnek azt is elmondta, hogy az iraki muszlimok nagy tisztelettel vannak Ferenc pápa iránt, nyitott, párbeszédre kész embernek tartják.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir; Vatican Insider; Famigliacristiana

Fotó: Agensir; Wikipedia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »