Ferenc pápa áldotta meg Rómában a Somorján épülő kápolna márványkeresztjét

Ferenc pápa áldotta meg Rómában a Somorján épülő kápolna márványkeresztjét

Ferenc pápa a június 19-i általános kihallgatáson megáldotta azt a márványkeresztet, amely Somorja (Šamorín, Szlovákia) legújabb kápolnáját fogja díszíteni.

Az útmenti kápolna megálmodója és adományozója a város szülötte, Durdík Rudolf helyi közjegyző, diplomata, San Marino tiszteletbeli konzulja, aki személyesen vitte az egyházfő elé a kápolna keresztjét, és számolt be a Szentatyának a készülő kápolnáról, melynek teljes elkészülésére és ünnepélyes megáldására a közeljövőben kerül majd sor.

Durdík Rudolf korábban is hírt adott Szűz Mária városáról, a csallóközi Somorjáról a pápának, amikor megkérte, hogy áldja meg szülővárosa címerét is, melyben Szűz Mária látható az ölében ülő kis Jézussal. Ez az értékes megáldott címer azóta a somorjai városházán a mindenkori polgármester irodáját díszíti.

A közjegyző azért tartotta fontosnak egy új kápolna emelését, mert szeretné a köztudatban mind jobban elmélyíteni azt, hogy Szűz Mária és Szent Fia oltalmára a mai kor emberének, a város mai lakóinak és a forgalmas úton a várost átszelő ma emberének is pótolhatatlanul szükséges ez az égi oltalom.

Az új kápolna saját családjának és egész városának háláját is ki akarja fejezni, többek közt a világjárvány elmúlásáért, a nehéz időszak átvészeléséért.

A jelen és a múlt mellett azonban a jövőre nézve is üzenetet kíván hordozni az emberek számára ez a kápolna, mégpedig azt, hogy az emberek imádkozzanak a város jövőjéért, a lakók jövőbeli jólétéért, a felnövekvő új generációért is, a folytatást is Szűz Mária és rajta keresztül Jézus Krisztus kezébe helyezve. Erre azért is nagy szükség van, mert

egyre gyarapszanak azok a helyek, melyek működtetése törvényszerűen magával hozza a garázdálkodás és erkölcsi romlás veszélyeit is.

Hírdetés

„Hol már ember nem segíthet, a te erőd nem törik meg” – fohászkodjuk gyakran, a Szűzanyát kérve. Somorja város új útmenti kis kápolnája is azt szeretné a mindennapokban rohanó embereknek közvetíteni, hogy útonlevésük, sőt, egész életük útja során mindig merjenek gyermeki bizalommal az Égi Édesanyához fordulni, aki Szent Fia elé viszi kéréseiket.

A Rómában, Ferenc pápa által megáldott márványkereszt a város ragaszkodását is kifejezi az Egyházhoz, Jézus Krisztushoz, a hithez, a vallásossághoz. Felhívás arra, hogy ez a hűséges ragaszkodás tudja a várost segíteni abban, hogy olyan város maradhasson Somorja, amelynek lakóiban, családjaiban, közösségeiben a Szűzanya örömét leli.

Az új kápolna adományozója, Durdík Rudolf és családja, valamint a tervező, Kulcsár Magdolna, illetve a kápolna építésén dolgozók számára, csakúgy, mint az egész városnak nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa is tud erről a kezdeményezésről, áldását adta erre a műre, és imádkozik a városért.

A tervek szerint a kápolna a város római katolikus plébániatemplomának búcsúja, Nagyboldogasszony ünnepe táján kerülhet majd megáldásra.

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Fotó: a Durdík család archívuma

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »