Ferenc pápa a katolikus jogászoknak: Védelmezzétek a gyengék jogait

Ferenc pápa a katolikus jogászoknak: Védelmezzétek a gyengék jogait

December 10-én, pénteken délelőtt fogadta a Vatikánban a pápa az Olasz Katolikus Jogászok Uniójának tagjait 70. országos kongresszusuk alkalmából, amelynek témája: „Az utolsók – A gyengék jogi védelme”. Álljunk ellen a selejtezés kultúrájának, és védjük meg minden ember jogát és méltóságát – buzdított a Szentatya.

Ferenc pápa felidézte az elmúlt napokban tett utazását Ciprusra és Görögországba, amelynek során ismét meglátogatta a Leszbosz szigetén felállított menekülttábort. „Az emberek és az emberi jogok tiszteletben tartását – különösen azon a kontinensen, amely nem mulasztja el a világban előmozdítani azt – mindig meg kell őrizni, és az egyes ember méltóságának első helyen kell állnia!” – fogalmazott ott elhangzott beszédében a Szentatya. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy sajnos azonban ez sokszor nem így van: a visszaélések, erőszak, mulasztások miatt erősödik a selejtezés kultúrája.

A katolikus jogászok hitbeli kötelessége védelmezni a legutolsókat, a védteleneket, a gyengéket, akiknek jogait tisztelni kell, nem pedig lábbal tiporni – mutatott rá a pápa. – A jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszer látszólag elfogadja a különbözőséget, de valójában rendre kizárja azokat, akiknek nem hallható a hangjuk. A munkavállalók, a migránsok, a betegek, a meg nem született gyermekek, az életük végén járók és a szegényebbek jogait gyakran elhanyagolják, megtagadják. Aki nem képes költeni vagy fogyasztani, úgy tűnik, nem ér semmit. Ha azonban megtagadjuk az alapvető jogaikat, a méltó élethez való jogot, azt, hogy testi, lelki gondozást, igazságos munkabért kapjanak, akkor megtagadjuk emberi méltóságukat.

Az tesz bennünket humánussá, ha elismerjük és biztosítjuk elvben és gyakorlatban jogaikat, védelmezve a gyengébbeket. Máskülönben hagyjuk, hogy az erősebb elve érvényesüljön, és szabad folyást engedünk az elnyomásnak – fogalmazott a Szentatya. – A gyengébbek jogainak elismerése nem kormányzati engedményből fakad. A katolikus jogászok nem szívességet kérnek a szegények nevében, hanem szilárdan kiállnak jogaik mellett, melyek az emberi méltóság elismeréséből fakadnak.

Hírdetés

A katolikus jogtanácsosok, ügyvédek, bírák egyaránt járuljanak hozzá a gyengébbek emberi méltóságának megóvásához. Így erősödik az emberi testvériség, és nem torzul Isten képmása az emberekben – mondta még Ferenc pápa az Olasz Katolikus Jogászok Uniója tagjainak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »